Çağlayan'ın Açıklaması

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin artık Uluslararası Para Fonuna şirin gözükmek için değil, siyasi ve ekonomik işbirliğini geliştirmek için ABD'ye gittiğini söyledi.

Çağlayan, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve İç ve Dış Ticaret ve Haberleşme Bakanı Rasim Ljajic ile Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomi Bakanı Mirko Saroviç ile Bakanlıkta bir araya geldi.

Türkiye'nin geçen yıl Sırbistan ile dış ticaret hacminin 586 milyon dolar, Bosna Hersek ile 363 milyon dolar olarak gerçekleştiğini dile getiren Çağlayan, "Gidecek daha yolumuz var" dedi.

-"IMF'ye borç veren ülke olacağız"-

Toplantının Türkiye açısından tarihi bir günde gerçekleştiğini ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin IMF ile 19 stand-by anlaşması imzaladığını hatırlattı.

Ülkenin 2008'de başlayan küresel krizden IMF desteğine ihtiyaç duymadan çıktığını kaydeden Çağlayan, şunları söyledi:

"Bugün IMF'ye kalan son 421 milyon doları da ya ödedik ya ödüyoruz. Şimdi, IMF ile pozisyonumuzu değiştiriyoruz. IMF, peşin satan, Türkiye veresiye satan pozisyonundaydı. Dolayısıyla IMF, Türkiye'ye kredi veren, Türkiye de kredi alan konumunda olduğu için Türkiye'nin çok fazla söz söyleme hakkı yoktu. Ancak bugün itibarıyla Türkiye IMF'ye olan borcunu sıfırladığı gibi, yapılan görüşmeler çerçevesinde tarihinde ilk defa IMF'ye borç veren bir ülke olacaktır."

Geçmişte IMF'den 1 milyar dolar borç almak için dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ile ABD'ye gittiklerini hatırlatan Çağlayan, "Şimdi, ABD'ye IMF'ye şirin gözükmek, kredi istemek için gitmiyoruz, ABD ile siyasi ve ekonomik işbirliğini geliştirmek için gidiyoruz" diye konuştu.

Taraflar arasında imzalanacak Üçlü Ticaret Komitesi kurulmasına ilişkin deklarasyona da değinen Çağlayan, deklarasyonun işbirliği, bakanlar seviyesinde komite kurulması ve iş forumlarının toplanması gibi konuları içerdiğini bildirdi.

-Konuk bakanların konuşmaları-

Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve İç ve Dış Ticaret ve Haberleşme Bakanı Rasim Ljajic de IMF'ye kredi verecek bir ülkeyle her ülkenin işbirliği yapma imkanı bulunmadığını dile getirdi.

Toplantının cumhurbaşkanları düzeyinde gerçekleşecek Üçlü Balkan Zirvesi öncesinde yapıldığına işaret eden Ljajic, zirvenin Balkanlardaki siyasi istikrar açısından son derece önemli olduğunu belirtti.

Üçlü siyaset ittifakının içeriğinin somut gelişmelerle doldurulması gerektiğini kaydeden Ljajic, bu açıdan deklarasyonun imzalanmasının önemine dikkat çekti.

Ljajic, üçüncü ülkelerde işbirliği konusuna da değinerek, "Hangi ülke ve sektörlerde birlikte iş yapabiliriz- Bunları tespit etmemiz lazım. Türkiye ile Afrika ve eski Sovyet cumhuriyetlerinde iş yapmayı uygun buluruz" dedi.

Bosna Hersek Dış Ticaret ve Ekonomi Bakanı Mirko Saroviç de IMF'ye olan borcunu kapatmasından dolayı Türkiye'yi tebrik ederek, "Bosna Hersek ve Sırbistan delegasyonunun bu tarihi anda burada olması bizim için onurdur" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin 2023'te dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmek için güçlü adımlar attığını kaydeden Saroviç, Türkiye'nin bunu gerçekleştireceğinden emin olduğunu söyledi.

Taraflar arasındaki bir sonraki toplantıda eylem planının belirleneceğini anlatan Saroviç, söz konusu toplantının Saraybosna'da yapılmasını teklif etti.

Saroviç'in teklifine Çağlayan ve Ljajic olumlu karşılık verirken, açıklamaların ardından Üçlü Ticaret Komitesi kurulmasına ilişkin deklarasyon imzalandı.

Muhabir: Erdal Çelikel-Rena Nuri

Yayıncı: Zülal Eser
Kaynak: AA