Sürenkök: “Adaso Kapanabilirdi”

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök, 15 Mayıs’ya yapıcakları seçim öncesinde, bazı üyeler tarafından oy kullanacak üyelere yönelik yapılan itirazız, Yüksek Seçim Kurulu’ndan döndüğünü belirtti.

ADASO Başkanı Sadi Sürenkök, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, ‘odanın organlarına aday olacaklarını açıklayan Zeki Kıvanç, İmam Gazali Hıradağı, Feyzullah Öge, Ömer Kaya, Erdoğan Şire ve Remzi Kar’ın Seyhan 3. İlçe Seçim Kuruluna şikayette bulunarak, çoğu yıllardan beri organ seçimlerinde oy kullanmakta olan 400’e yakın üyenin seçmen listelerinden çıkarılmasını talep etiklerini vurguladı. Sürenkök, açıklamasında şu ifadelere yer verdi, ‘’10 kişiden az işçi çalıştıranların seçme ve seçilme hakkına sahip olmadığı iddiasıyla yapılan bu şikayet üzerine ilgili Bakanlık Müfettişi tarafından beş hafta boyunca Odamızın kayıt ve belgeleri incelenmiştir. Bu incelemeyi müteakip, on kişiden az sayıda işçi istihdam eden üyelerimizin seçme ve seçilme hakkına sahip olmadığına dair Müfettiş Raporu Seyhan 3. İlçe Seçim Kurulu’na ulaştırılmıştır. İlçe Seçim Kurulu, yaptığı değerlendirme sonunda 400’e yakın üyemizin oy kullanma hakkına sahip olmadığına dair karar vermiştir.”

5174 Sayılı Yasa ve ilgili Yönetmelik hükümlerinin açık ihlali anlamına gelen ve üyelerinin en temel ve anayasal hakkının elinden alınması sonucunu doğuran bu karara karşı önce İl Seçim Kurulu’na sonra Yüksek Seçim Kurulu’na başvurduklarını bildiren Sürenkök, Yüksek Seçim Kurulu’nun, bu başvuruları üzerine Müfettiş Raporu ve İlçe Seçim Kurulunun 400’e yakın üyelerinin oy kullanma hakkını ortadan kaldıran kararının yasaya aykırı olduğunu tespit ederek, hukukun açık ihlalini önlediğini bildirdi. Sürenkök, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yüksek Seçim Kurulu aksi yönde karar alsa idi, 400’e yakın sayıdaki üyemizin, üyelik yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde, en temel hakları olan ‘seçme hakkı’ ellerinden alınmış olacaktı. Ayrıca, küçük, orta ve büyük ölçekli tüm sanayicilerin bağımsız olarak örgütlendiği bir kuruluş olan Odamız, üye sayısı itibari ile 1000 üye şartının altına düşeceği için kapanma riski ile karşı karşıya kalacaktı.”
Kaynak: İHA