"Türkçe Treni" Konya'ya Geldi

736. Karaman Türk Dil Bayramı kutlamaları kapsamında İzmir'den Karaman'a yola çıkan Türkçe Treni, Konya'ya ulaştı.

Türkiye Yazarlar Birliği üyelerinin yanı sıra bilim adamları, yazarlar, şairler ve üniversite öğrencilerinin de yer aldığı Türkçe Treni'ni Konya Garı'nda, Vali Yardımcısı Erol Özkan ve vatandaşlar karşıladı.

Burada gazetecilere açıklama yapan Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Karamanoğlu Mehmet Bey'in Türkçe Fermanı'nı ilan edişinin 736. yılını kutladıklarını ifade etti.

Uğurlu, 3 yıldır özel olarak donatılmış Türkçe Treni'nin farklı bir şehirden Karaman'a gitmek üzere yola çıktığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu treni bir motif olarak kullanıyoruz. Türk diline dikkati çekmek için bu treni kullanıyoruz. Tren, hasreti kavuşturan bir köprü... Dil de bir köprüdür. Dil de bir hasret kavuşturandır. Arada böyle bir ilgi kurduk. Bu yıl treni İzmir'den Karaman'a doğru hareket ettirdik. Trende 75 üniversiteden, Türkçe'ye ilgi duyan üniversite öğrencileriyle, Türkiye Yazarlar Birliği'nin sanatçıları, yazarları ve Türk dünyasından gelen sanatçılar var. Hep birlikte Karamana gidip, kurultay yapacağız. Kutlamalar her yıl farklı güzelliklere sahne oluyor."

Karşılamanın ardından davetliler, İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu'na geçti.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, konferans öncesi yaptığı açıklamada, Karaman'da güzel bir kültürel ortamın bulunduğunu söyledi.

Bir tarafta Farsça'yı en muazzam şekilde kullanan, çağları etkileyen Hazreti Mevlana, diğer tarafta ise arı, duru Türkçe'yi kullanan Yunus Emre'nin olduğunu vurgulayan Doğan, "Bu iki isim, aynı toprakları yakın zamanlarda paylaşmış iki gönül insanıdır. Bunlar dün büyüklerimizi etkiliyorlardı, bugün bizi etkiliyorlar. Yarın da evlatlarımızı etkileyecekler" dedi.

Konuşmaların ardından "Şiir Dili Türkçe" konulu konferans verildi.

Kaynak: AA