Punto Uyarlamalarının Yer Aldığı Sergi, 14 Nisan'a Kadar Gezilebilecek

"Öğrenci emeğinden" punto sergisi, Edirne'de açıldı.

Trakya Üniversitesi öğrencilerinin Osmanlı dönemi ve dünya figürlerini bugüne uyarlayarak oluşturduğu punto çalışmalarının yer aldığı serginin açılışı için, Edirne Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi'nde tören düzenlendi.

Törende konuşan TÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Ferdi Akıllı, sergide yer alan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Puntonun özellikle 16. ve 17. yüzyılda Avrupa'da nokta çalışması olarak bilindiğini anlatan Akıllı, "Bu sanat türü 17. yüzyıldan sonra terk edilmiş. Terk edilmesinin nedeni sabır ve zor çalışma olması, hata kabul etmez olmasıdır. Punto on binlerce noktanın sabırla ele alınmasıdır. Anadolu kültürleri sanatında ele aldığımız bütün tasarımları puntolayarak ve değişik bir boyut vererek ortaya çıkardık. Burada baktığınız zaman minyatürler, ikonalar, kalem işleri, hat ve tezhipli hatlar ve değişik tasarımlar değişik renkli kalemlerle yapılan çalışmalar görülüyor" dedi.

Akıllı, serginin dünyada ilk olduğunu savunarak, bu kadar sabır gösterip bir eser ortaya çıkarmanın zor olduğunu ve yetenek istediğini ifade etti.

Öğrenciler tarafından üretilen 54 eserin yer aldığı sergi, 14 Nisan'a kadar gezilebilecek.

Muhabir: Cihan Demirci

Yayıncı: Nurettin Coşkun
Kaynak: AA