Sudan Hükümeti İle Ülkedeki En Büyük İsyancı Gruplardan Aeh Katar'ın Ev Sahipliğinde Anlaşmaya Vardı

Sudan hükümeti ile ülkedeki en büyük isyancı gruplardan Adalet ve Eşitlik Hareketi anlaşmaya vardı.

Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen törende, taraflar barış anlaşması imzaladı. Sudan Devlet Bakanı Emin Hasan Ömer ile AEH liderlerinden Muhammed Beşir Ahmed, anlaşmayı imzalayarak el sıkıştı.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir Al Sani'nin ev sahipliğinde yapılan törene, Sudan'dan birçok bakanın yanısıra, Mısır başta olmak üzere bazı ülkelerin dışişleri bakanları, büyükelçiler ile Avrupa Birliği, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler'den temsilciler katıldı.

Törende İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da hazır bulundu.

-''Sudan'da barış yolunda çok önemli adım''

Katar Başbakanı Al Sani yaptığı konuşmada, söz konusu anlaşmanın Darfur ve genel olarak Sudan için çok önemli bir süreci başlattığına dikkati çekti. Sudan hükümeti ile AEH'i uzlaşmaya vardıkları için tebrik eden el-Sani, ''Taraflar, Sudan'da barış, istikrar ve güvenliği sağlama yolunda bugün çok önemli bir adım attı. Sudan halkı büyük acılar çekti. İnşallah bu uzlaşma ile yepyeni bir dönem başlayacak ve acılar sona erecek'' dedi.

Başbakan ayrıca, barış sürecine katılmayan diğer silahlı muhalif grupları da kararlarını gözden geçirmeye ve barışa katkıda bulunmaya çağırdı.

Öte yandan törende, Darfur'un Yeniden İnşası ve Kalkınması için Uluslararası Darfur Donörler Konferansı'nın yarın Doha'da başlayacağı duyuruldu.

-Darfur için donörler konferansı-

Törenin ardından AA muhabirine açıklamada bulunan İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu, imzalanan anlaşma neticesinde Darfur'da, bundan böyle barış sürecinin başlayacağını belirtti.

İhsanoğlu şunları kaydetti:

''Çok uzun süredir devam eden çatışmanın sona ermesi ve tüm tarafların bu anlaşmayı imzalamaları teşkilat olarak çok önem verdiğimiz bir husustu. 2011'de Kahire'de Türkiye ve Mısır'ın öncülüğünde bir donörler konferansı yaptık ve Darfur için 800 milyon dolar toplandı. Yarın başlayacak konferans bizim için bu minvalde önemli bir platform olacak.''

Katar, uzun süredir Sudan'ın sorunlu bölgesi Darfur'da barışın sağlanması adına başlatılan müzakerelere ev sahipliği yapıyor.

Sudan hükümeti ile AEH arasında 2010 yılında Doha'da bir çerçeve anlaşması imzalanmış, geçtiğimiz şubat ayında ise taraflar ateşkes ilan etmişti.

Sudan'ın Darfur bölgesinde hükümetle isyancılar arasında yaklaşık 10 yıl önce başlayan çatışmalarda şu ana kadar binlerce kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Muhabir: Feyza Gümüşlüoğlu / Mekki Arvas

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA