Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Karslıoğlu Açıklaması

Türkiye'nin yurtdışındaki büyükelçileri Anadolu Ajansı'nın kuruluşunun 93. yıldönümünü kutlayarak, AA'nın bundan sonra da hedeflerine emin adımlarla ilerleyeceğine olan inançlarını ifade etti.

Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Anadolu Ajansı'nın 93 yıldır Anadolu'nun sesini dünyaya duyurduğunu belirterek, ''Artık Anadolu Ajansı dünyayı Anadolu'ya taşıyor'' dedi.

Anadolu Ajansı deyince akıllara Anadolu ve Kurtuluş Savaşı'nın geldiğini vurgulayan Karslıoğlu, ''AA deyince bunun dünyaya duyurulması aklımıza geliyor. Artık bu aşamalardan geçip dünyayı Anadolu'ya taşıma aşamasına geldiniz. Dolayısıyla artık Anadolu'dan dışarıya değil, dışarıdan da Anadolu'ya haber taşıyorsunuz. Anadolu'nun bilgilerini de yurtdışına taşıyorsunuz'' ifadelerini kullandı.

Karslıoğlu, Anadolu Ajansı'nın Genel Müdür Kemal Öztürk'ün yönetiminde yaptığı teknolojik atılımı da takdir ettiğini dile getirerek AA'nın sadece ses ve telgrafla yazı değil artık internet üzerinden dünyanın her yerinden görüntü geçebildiğine dikkati çekti.

Karslıoğlu, habercilikte en kılcal damarlara kadar gitmesinden dolayı AA'yı tebrik ettiğini belirterek, bu anlayışın uzun yıllar sürmesi temennisinde bulundu.

Berlin Büyükelçisi Karslıoğlu daha sonra AA Berlin Bürosu'nun hazırlattığı pastayı keserek, elçilik çalışanlarına ikram etti.

-Paris Büyükelçisi Burcuoğlu-

Anadolu Ajansı'nın 93'üncü kuruluş yıl dönümünü kutlayan Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ise AA'nın dünyanın en büyük ilk 5 ajansı arasına girme hedefini gerçekleştireceğine olan inancını ifade etti.

"Geniş teşkilatıyla, dünyanın her tarafına yayılmış haberleşme ağıyla zannediyorum bugün yakaladığı başarının ötesinde, kendi belirlediği hedeflere ulaşmak yolunda ciddi bir kararlılıkla ilerleyecektir" diyen Burcuoğlu, Anadolu Ajansı'nın Cumhuriyet'ten daha eski bir kuruluş olduğuna dikkati çekti. dedi.

AA'nın 93 yıldır hem dünyadaki gelişmelere hem de teknolojik yeniliklere uyum sağladığının altını çizen Burcuoğlu, bugün Türkçeye ilaveten İngilizce, Arapça, Rusça, Boşnakça yayın yapan bir hale geldiğini, bu bakımdan AA'nın önemli bir basın kuruluşu olduğunu belirtti.

Burcuoğlu şöyle devam etti:

''100. yıl vizyonu çerçevesinde Anadolu Ajansı-nın dünyanın ilk 5 büyük ajansı arasına girmek gibi bir kararlılığı olduğunu biliyorum. Bunu da gerçekleştireceğine inanıyorum. Benim tavsiyem; bütün dünyayı kapsayacak hale gelmesi için, yabancı dillerde yapılan yayınlara ilaveten, özellikle Latin Amerika düşünülerek İspanyolca, Fransızca konuşan ülkelerin sayısı, özellikle Afrika'daki Frankofon ülkeler, dikkate alınarak Fransızca, belki ileride Çince de yayın yapması bütün dünyayı kapsar hale gelmesine yardımcı olacaktır.''

-AA Türkiye ve dünyanın nabzını tutuyor-

Dışişleri Bakanlığı ile ilgili yazışmaların dışında Anadolu Ajansı sayfalarına öncelikli olarak bakmayı tercih ettiğine vurgu yapan Burcuoğlu, "Çünkü Anadolu Ajansı hem Türkiye, hem de dünya ile ilgili doğru haber veriyor. Bazı basın yayın organlarımızın vermedikleri veya vermeye değer görmedikleri haberleri de aktardıkları için hem Türkiye-nin hem de dünyanın büyük ölçüde nabzını tutuyor" diye konuştu.

Paris haberlerinin yanı sıra spor haberlerini de AA'dan takip ettiğini belirten Burcuoğlu, "Özellikle diğer alt liglerin sonuçlarını da Anadolu Ajansı'ndan başka veren bir yayın organı yok. Yani her türlü merakı giderebilecek haberleri bulmak mümkün" dedi.

Muhabir: Cüneyt Karadağ / Ömür Üzelce

Yayıncı: Hüseyin Köşger
Kaynak: AA