Ali Babacan, “BM Kadük Olma Tehlikesi Yaşamaktadır”

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Birleşmiş Milletler’in (BM) işlevsiz kaldığını belirterek, “BM kadük olma tehlikesini yaşamaktadır. Barış istikar için kurulan teşkilat, bugünün sorunlarına karşı işlevsiz kalmaktadır. BM reformdan geçmezse temsil gücünü ve meşruiyetini kaybedecektir” dedi.

Türk -Arap Ekonomi Formu İstanbul Four Seasons Bosphorus Hotel’de başladı.

Forumun açılışına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, ve Arap ülkelerinin temsilcileri katıldı.

Formun Bakan Mehmet Şimşek, Türkiye’nin Ortadoğu ve Akdeniz’de serbest ticaret anlaşmalarını çoğaltması gerektiğine dikkat çekerek, “Avrupa’da ticaretin yüzde 73’ü bölge içi ticaret. Asya’da ve Kuzey Amerika’da artış var. Ancak Ortadoğu ve Akdeniz’de bölge içi ticaret oranı düşük. Türkiye’nin Ortadoğu ve Akdeniz ilişkilerine bakarsanız zaman içinde çok gelişti. Türkiye’nin bu bölgeye 48,2 milyar dolar ihracatı var” dedi.

Euro bölgesi krizinin Türkiye’ye çok zarar vermediğini anlatan Şimşek, “Kriz döneminde Ortadoğu ve Akdeniz platformu Türkiye’ye çok yarar sağladı. Bu bölge çok yoğun yatırım çekiyor. Türkiye de son on yıl içinde 8.3 milyarlık yatırım çekti. Petrol fiyatlarına karşı hassasiyet çok yüksek. On sentlik bir varil fiyatı artışı muazzam mali açığı neden oluyor. Körfez ülkelerinde çok büyük bir cari açık söz konusu. Çin ve Almanya’nın cari açığının toplamından daha yüksek bir açık var körfez ülkelerinde” diye konuştu.

Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki değişim sürecinden bahsetti. Afrika ve Ortadoğu’da tarihi bir dönüşüm yaşandığını söyleyen Babacan, “Bizler bunun çok geç kaldığını düşünüyoruz. Bu dönüşüm kaçınılmazdı. Bu dönüşüm barışçıl bir şekilde olması karşımızdaki en çetrefilli durum. Olanlardan sosyal medya sayesinde çok çabuk haberimiz oluyor. Genç bir Tunuslu öğrenci iki satır twet attığında on binlerce kişi görebiliyor. Toplumları içeri kapanık şekilde olmasını beklemek doğru olmaz. Değişim günümüzde hızlı ve kaçınılmazdır” şeklinde konuştu.

Birçok ülkenin bir geçiş döneminde olduğunu söyleyen Babacan, “Bu ülkenin desteğe ihtiyacı var. Birçokları bu geçiş dönemini Arap baharı olarak adlandırdı. Bizler bunu söylemekten uzak durduk. Biz Arap baharı yerine Arap uyanışını tercih ettik. Hiçbir modeli kopyala yapıştır yöntemiyle bir ülkeden başka bir ülkeye uygulayamazsınız. Her ülke, kendi rotasını kendi tayin etmelidir. Özgür tartışma ortamı bir ülkede olursa o ülke ilerleyecektir” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Suriye konusuna BM’yi eleştiren Babacan, şunları söyledi: “Suriye şu an hepimizin karşı karşıya kaldığı zorlu bir vaka haline geldi. Maalesef uluslararası toplum, birlikte hareket etme iradesini göstermiş durumda değil. Birleşmiş Milletler (BM) bu bağlamda işlevsiz kalmıştır. BM, Dünya Bankası gibi, IMF gibi ikinci dünya savaşından sonra tesis edilmiş bir kurumdur. Ama şimdi artık kadük olma tehlikesini yaşamaktadır.

Barış istikrar için kurulan teşkilat bugünün sorunlarına karşı işlevsiz kalmaktadır. Gerekli tepkiyi koyamamaktadır. Reformdan geçmesi gerekmektedir. Sırada reform için BM var. Reformdan geçmezse BM temsil gücünü ve meşruiyetini kaybedecektir”.

Başbakan Yardımcısı Babacan, Suriye’deki rejimin gidici olduğunu ifade ederek, “Bu rejimin devam etmesi mümkün değil. 60 bin Suriyeli ölmesinden sonra bu rejimin devam etmesi mümkün değildir. Arap ligi Suriye muhalefeti tanımaktadır. Bizler ilkesel davranmalıyız. İnsan hakları söylediğimiz her şeyin odağında olmalı. Özgürlük bu tartışmaların temelini oluşturmaktadır. Suriye’deki sistem kesinlikle değişecektir ve yeni kurulacak sistem Suriye halkının temsilcisi olacaktır” dedi.

Kaynak: İHA