Uzmanından Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Uyarısı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr Saygın Nayman Alpat, kenelerin sebep olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına özellikle haziran ve temmuz aylarında dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Alpat, Eskişehir Kız Teknik ve Meslek Lisesi'nde düzenlenen "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi" konulu konferansta yaptığı konuşmada, kenelerle mücadelenin önemli olduğunu, yeşil alanlara çıplak ayakla basılmaması, kısa giysilerle pikniğe gidilmemesi uyarısında bulundu.

Türkiye'de 2002'den beri gözlemlenen KKKA'nın, tedavide görülen gelişmelere rağmen ölüm riski taşıdığını belirten Alpat, "Her yıl nisan ile ekim ayları arasında bu hastalık ortaya çıkıyor. Özellikle KKKA'ya haziran ve temmuz aylarında dikkat edilmeli" dedi.

Hastalığın belirtileri hakkında da bilgi veren Alpat, şunları kaydetti:

"Ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, kanama ve pıhtılaşma mekanizmalarının bozulması sonucu yüz ve göğüste kırmızı döküntüler, gözlerde kızarıklık, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülmesi gibi şikayetler, hastalığın önemli belirtileridir. Kenelerin yoğun olabileceği çalı, çırpı ve gür ot bulunan alanlardan uzak durulmalı ve bu gibi alanlara çıplak ayak ya da kısa giysilerle gidilmemelidir. Yeşil alanlara av veya görev gereği gidenlerin lastik çizme giymeleri, pantolonlarının paçalarını çorap içine almaları, hastalıktan korunmak için önemlidir. Kenelerin bulunduğu alanlara gidildiği zaman da vücudun belli aralıklarla kene için taranması gerekmektedir."
Kaynak: AA