Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım Açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Türkiye'de 2002'den önce bütün sosyal destekler 3 milyar lirayken, şu anda 23 milyar lira. İşte insanına değer veren, insanına sahip çıkan, anlayışı budur" dedi.

Türk Telekom tarafından hayata geçirilen İletişimde Engelleri Kaldırıyoruz Projesi kapsamında geliştirilen "Engelsiz Mesaj" hizmeti tanıtıldı.

Etkinlikte işaret diliyle konuşan 28 yaşındaki işitme engelli Nihat Kihtir, işitme engelli bir ailenin çocuğu olduğunu anlattı. Mutlu bir ailede büyüdüğünü dile getiren Kihtir, "Türk Telekom sayesinde artık yemek siparişi veriyorum, evimden kargo gönderiyorum. Sizler, benim için, kardeşim ve işitme engelli arkadaşlarım için buradasınız. Teşekkür ediyorum. Son kez şöyle seslenmek istiyorum; Anne, benim sesimi duyuyorlar" diye konuştu.

Kihtir'in konuşmasını salondakiler işaret diliyle alkışladı.

Konuşmasına, "Nihat kadar şanslı değilim, mikrofon olmadan konuşamıyorum" diye başlayan Yıldırım, Türk Telekom'a yaptığı güzel işler nedeniyle teşekkür etti. Yıldırım, "1,5 asırlık geçmişiyle Telekom iletişimde engel tanımıyor, engellilere çok güzel imkanlar tanıyor. Sadece para kazanmakla olmaz. Toplumsal sorumluluğu ön planda tutmak lazım" diye konuştu.

En büyük engelin zihinlerde olduğunu, engellilerin acınmaya değil anlaşılmaya ihtiyacı bulunduğunu anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Engelli vatandaşlarımızın gönderecekleri mesajlarla sorunları çözüme ulaştırılacak. İşitme engelli telefonda konuşamıyor, herkes işaretle konuşmayı da bilemediğine göre, Telekom burada bir imkan getiriyor. Telekom, diyor. Vatandaş ile ilgili kurum arasında Telekom aracılık yapıyor."

-Personele işaret dili eğitimi-

Türk Telekom'un engellilere yönelik hizmetlerini anlatan Yıldırım, "Ben de Varım Projesi"nin gün geçtikçe büyüdüğünü, buradan ekmek yiyen insan sayısının 350'ye ulaştığını bildirdi.

Yıldırım, Türkiye'de 2000'li yıllara kadar engellilere yönelik gerekli çalışmaların yapılmadığını, AK Parti hükümetleriyle fırsat eşitliği yaratıldığını söyledi.

Yıldırım, engellilerin sorunlarının çözümünde ilk işin onlara fırsat sağlamak olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'de 2002'den önce bütün sosyal destekler 3 milyar lirayken, şu anda 23 milyar lira. İşte insanına değer veren, insanına sahip çıkan, anlayışı budur. Bundan da büyük bahtiyarlık duyuyoruz" diye konuştu.

Türk Telekom'un başlattığı "Engelsiz Mesaj" projesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı ve ilgili kuruluşlar ile Türk Telekom personeline işaret dili eğitimi verildiğini bildiren Yıldırım, "Amaç Nihat geldiği zaman işinin kolay görülmesi" şeklinde konuştu.

-"Hizmet için cihaz, üyelik, maliyet talebi yok"-

Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, etkinlikteki konuşmasına işaret diliyle "hoş geldiniz" diyerek başladı.

Şirketinin, tüm toplumun eşit koşullara sahip şekilde yaşam sürebilmesi için hizmet ürettiğini ifade eden Yılmaz, Türkiye'deki engellilerin önemli bir kısmının iletişimde sorun yaşadığını dile getirdi.

Şirketinin, engelli vatandaşları iletişimde özgürlüklerine kavuşturmayı hedeflediklerini anlatan Yılmaz, engelli vatandaşların özellikle güvenlik ve sağlık hizmetlerine erişimde yaşadıkları sıkıntıların "engelsiz mesaj" hizmetiyle giderilebileceğini bildirdi.

Engellilerin sıkıntılarını ilgili kurumlara iletemediğine işaret eden Yılmaz, "Türk Telekom'un engelsiz mesaj hizmeti bu soruna çözüm sunuyor. Engelliler SMS ile ilgili kurumlardan yardım talep edebilecekler. Böylece iletişimde engeller kalkmış olacak. Bu hizmet için ek bir cihaz, üyelik veya başka bir maliyet talep edilmeyecek" diye konuştu.

Türk Telekom olarak pek çok sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdiklerini, "Ben de Varım" sosyal sorumluluk projesine de katkı sunduklarını belirten Yılmaz, görme engellilere yönelik telefon kütüphanesi projesinin ilgi gördüğünü, kullanıcıların 350 kitabı dinleyebildiklerini söyledi.

-Türk Telekom çalışanları, Yıldırım için türkü söyledi-

İşitme engelli Tekin Talay'ın annesi Cevriye Talay, 26 yaşındaki oğlunu tek başına büyüttüğünü, Türk Telekom'un bu hizmeti devreye girene kadar "benden sonra ne olacak" korkusu yaşadığını dile getirdi. "Engelsiz mesaj" hizmeti sayesinde içinin rahat ettiğini ifade eden Talay, işitme engelli oğlunun artık sağlık veya güvenlik hizmetini alabileceğini söyledi.

Yıldırım'a "Ben de Varım Projesi" kapsamında oğlunun işe alınacak olması nedeniyle teşekkür eden Talay, "Bugüne kadar çocuğumun elinden sadece ben tutuyordum, artık sizin de onun elinden tuttuğunuzu biliyorum" dedi.

Etkinlikte Yıldırım'ın sevdiği belirtilen, "Uzun İnce Bir Yoldayım" türküsünü Türk Telekom çalışanlarının seslendirdiği klip de sunuldu.

Konuşmaların ardından Yıldırım ve Yılmaz, PTT Genel Müdürü Osman Tural ile "Engelsiz Mesaj" hizmetini PTT Kargo ile Başkent Doğalgaz'a bağlanarak tanıttı.

Yıldırım, daha sonra işaret dili eğitimi verilen sınıfları ziyaret etti.

Muhabir: Seval Ocak Adıyaman

Yayıncı: Necati Keleş
Kaynak: AA