Kilis'te İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Olağan Toplantısı

Kilis İl İstihdam ve Mesleki Eğitim kurulu olağan toplantısı Vali Yardımcısı ve Elbeyli Kaymakamı Meral Uçar başkanlığında yapıldı.

Kilis'te İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Olağan Toplantısı
4904 Sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu’nun 13. Maddesine istinaden üç ayda bir olağan olarak toplanmakta olan “İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu'nda Vali Yardımcısı ve Elbeyli Kaymakamı Meral Uçar, yaptığı açıklamada, 13 adet İşbaşı Eğitim Programı açıldığını, 60 bayan 61 erkek olmak üzere 121 kişi katıldığı belirtildi.

Uçar, “Kursiyerlere her kurs günü için 25 TL. günlük ücret Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nce ödenmektedir. Kurs süresince, kursiyerlerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigorta primleri de Türkiye İş Kurumunca yatırılmaktadır. 2012 yılında 3 ay süreyle başlatılan ve 9 ay’a uzatılan 808 kişinin (194 bayan, 614 erkek) devam ettiği, 8 adet Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) ile birlikte toplam 21 faaliyete 800 kişi devam etmekte olup, bütçe tutarı: 8 Milyon 673 bin TL’dir. İşgücü Piyasası Araştırma sonuçlarına göre temininde güçlük çekilen mesleklerde, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu kararları doğrultusunda açılan kurslarla önemli ölçüde işgücü kaynağı sağlanmıştır" dedi.

Son iki yılda Kilis Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nce, 51 meslekte 123 kursun açıldığını, bu kurslara bin 522 kişi katıldığını ve bin 266 kişi mezun olduğunu kaydeden Uçar, "394 kursiyer kurs sonucu istihdam edilmiştir.Muhtelif mesleklerde kurs bitirmiş 598 kişi iş beklemektedir. Ayrıca, Girişimcilik kursu bitirmiş 332 kişiden 25’i, kendi işini kurmak üzere KOSGEB’in “yeni girişimci destek kredisinden” faydalanmıştır.Kilis ilinde İŞKUR’a kayıtlı, mesleki eğitim almış işgücünün istihdam edilebilmesi için, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüzce, İş ve Meslek Danışmanları aracılığıyla “iş arayan” ile “iş veren” buluşmasını sağlamaya yönelik faaliyetler günlük olarak devam etmektedir. Bu bağlamda, Kuruma kayıtlı işsizlerin yine Kuruma kayıtlı işyerlerinde düzenlenen işbaşı eğitim programlarına yönlendirilmesine çalışılmaktadır" diye konuştu.

İşyerlerinden iki ile on arasında çalışanı bulunanların 1, onbir ve üzerinde çalışanı olanlar ise mevcut çalışan sigortalı sayısının onda biri kadar işbaşı eğitim programı katılımcısı talep edebildiğini söyleyen Uçar, "Programın süresi altı aya kadar devam edebilmektedir. Program süresince katılımcılara günlük 25 TL ücret Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüzce ödenmektedir. Ayrıca katılımcıların İş Kazası ve Meslek Hastalıklarına karşı sigorta primleri de Türkiye İş Kurumunca yatırılmaktadır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA