Afad Başkanı: Suriyelilere Hizmet Vermek İçin Yeni Sistem Geliştiriyoruz

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Türkiye’de barınan Suriyelilere hizmet verilmesi konusunda yeni sistem geliştirdiklerini söyledi.

Oktay, “Türkiye’ye bunun maliyeti 600 milyon dolar. Sağlık ve diğer hizmetlerin verilmesi konusunda ekonomik baskıyı hafifletmek adına BM, AB ve İslam İşbirliği Teşkilatı ile uluslararası boyutta yeni bir sistem geliştirmeye çalışıyoruz.” dedi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca (AFAD), İstanbul WOW Airport Hotel'de ‘Uluslararası Afet Ekonomisi Sempozyumu' düzenlendi.

Sempozyumda, uluslararası afetlerin ekonomik boyutu konuşuldu.Sempozyuma katılan AFAD Başkanı Fuat Oktay, Türkiye’deki kamplar dışında barınan Suriyeli mültecilere hizmet verme konusunda yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Oktay, “Suriye olayı 2 yıldır devam ediyor. Yaklaşık 350 bin Suriyeli ülkemizde barınıyor. Bugün itibarıyla 192 bin Suriyeli kamplarımızda barınıyor. Kampların dışında kalan Suriyeliler için de farklı bir sistem geliştiriyoruz. Sağlık ve diğer hizmetlerin verilmesi konusunda ekonomik baskıyı hafifletmek adına farklı bir sistem geliştiriyoruz. Gerek BM, AB ve İslam İşbirliği Teşkilatı ile uluslararası boyutta bu sistemi geliştirmeye çalışıyoruz. Bunun Türkiye’ye maliyeti yaklaşık 600 Milyon Dolar civarında bir maliyet. BM standartları ile bu maliyeti hesapladığımızda yaklaşık 1 buçuk milyar dolara ediyor. Fakat bu 600 milyon Doları Türkiye’den dışarı çıkan bir maliyet olarak görmeyin. Türkiye’nin içerisinde ve sınır illerimizde. Bunun, sınır illerimize ekonomik katkısı olduğunu unutmamak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.Van depreminde toplam 5 milyar TL harcadıklarını belirten Oktay, afetin ekonomik etkilerini azaltma yönünde çalışma yaptıklarını ifade etti.

Oktay, “15 bin konutu bir yıl içerisinde tamamladık. Bu dünya ölçeğinde çok güzel ve ciddi bir başarı. Türkiye’nin bununla gurur duyması gerekiyor. Şu an itibarıyla 17 bin konutu, alt yapısıyla üst yapısıyla tamamlamış durumdayız. Tüm ülkelerden katılımcılar da bunun başarılması konusunda Türkiye’ye yeteri krediyi veriyorlar. Fakat sigorta oranında gerideyiz. Afetlere karşı sigortanın artıyor olması lazım. Bunu da arzu ediyor.” şeklinde konuştu.

AFAD’ın başlatmış olduğu kampanyadan da bahseden Oktay, şunları söyledi; “AFAD olarak fiilen başlatmış olduğumuz bir kampanya var. Tüm bu çalışmaların kamuoyuna yansıması ve halkın bilinçlenmesi konusunda kampanya başlatıyoruz. Bunun gerek ekonomiye gerekse can ve mal kaybına etkisiyle ilgili aileleri bilinçlendirmeye yönelik 2 yıl sürecek bir kampanyaya başlıyoruz. Afete Hazır Türkiye Kampanyası ile başlayıp afetle ilgili okul ve iş yeri projelerine de başlamak istiyoruz. İş yerlerinin de sürekliliğini sağlamalıyız. Her geçen gün daha iyi olmalıyız.”