Kantin Çalışanlarına Hijyen Eğitimi Veriliyor

İçel İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından çocukların sağlıklı beslenmelerini sağlamak amacıyla eğitim kurumlarında faaliyet gösteren kantin ve yemekhane gibi gıda işletmelerinde çalışan personele hijyen eğitimi veriliyor.

Kantin Çalışanlarına Hijyen Eğitimi Veriliyor
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamında örgün, yaygın ve özel eğitim kurumlarında çalışan kurum personeli ile özel eğitim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin gibi gıda işletmelerinde çalışan personele verilecek eğitim programı İçel’de başladı.

Suphi Öner Öğretmenevi’nde verilecek eğitim programının açılışına, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Çiftepala, İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Tufan Nayir katıldı.

İl Milli Eğitim Müdürü Gül açılışta yaptığı konuşmada, öğrencilerin gelişim çağında olmaları dolayısıyla kantinlerdeki düzenlemelerin çok önemli olduğunu belirtti.

Bu anlamda sadece hijyen ve temizlik değil, sağlık bilgisi ve hizmetin sunumunun da ön plana çıktığını ifade eden Gül, obezite ile mücadeleye de dikkat çekti. Geçmişte kantinlerde satışı yapılan başta gazlı içecekler olmak üzere birçok gıdanın günümüzde kantinlerde satışının yasak olduğunu anımsatan Gül, ancak obezitenin önüne geçilebilmesi için öncellikle ebeveynlerin çocuklarına örnek olmaları gerektiğinin altını çizdi. Okul kantini çalışanlarının belli bir eğitimden geçmelerinin zorunlu olduğunu vurgulayan Gül, bu eğitimin hem mesleki gelişimi hem de kişisel gelişimi desteklemesinin önemi üzerinde durarak, kantin personelinin hizmet verirken kıyafetlerinin bile belirli bir standartta olmasının şart olduğunu kaydetti.

Bir sağlık dergisinin yaptığı araştırmanın sonucunu da aktaran Gül, “Mutfakta en fazla bakterinin bulaşık süngeri ya da bulaşık yıkamada kullanılan tül ve benzeri materyaller üzerinde olduğu ortaya çıkmıştır. Yine yiyeceklerin uygun koşullarda ve uygun mekanlarda saklanması ve muhafaza edilmesi gerekirken, gelişi güzel sergilenmesi ve depolanması birçok zehirlenme vakasını beraberinde getirmektedir” dedi.

Kantin mekanlarının okul koşulları göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Gül, personelin de sadece giyimi, konuşması ile değil, davranışlarıyla da çocuklara örnek olması gerektiğini dile getirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Çiftepala da okullarda faaliyet gösteren işletmelerin bu yılın sonuna kadar kendilerini Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği’ne uygun hale getirmek, çalışanlarını da 2014 yılı sonuna kadar hijyen eğitiminden geçirmek zorunluluğu bulunduğuna işaret etti. Çiftepala, “Müdürlüğümüz, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonuyla il genelinde yapılacak olan ve bugün başlangıcı verilen hijyen eğitimleriyle yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi okullarımızda faaliyet gösteren işletmelerimiz ile beraber binlerce öğrencimize güvenilir gıdanın sunulması hedef olarak seçilmiştir” diye konuştu.

İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Tufan Nayir ise geçmişte önemli bir sorun teşkil eden kızamık, verem, çocuk felci gibi birçok hastalığın kökünün kazındığını, Sağlık Bakanlığı olarak artık obezite ile mücadele gibi koruyucu sağlık hizmetlerine ağırlık verdiklerini söyledi.

Nüfusun yüzde 60’ının obezite sorunu ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Nayir, bu sorunun halk sağlığı açısından büyük bir risk taşıdığını ifade etti.

Nayir, bu noktada okul kantinlerinde çalışan personelin önemli bir sorumluluk taşıdığını dile getirdi.
Kaynak: İHA