Atalay: Türkiye, KKTC'nin Gelişmesi İçin Her Türlü Katkıyı Koymaya Hazır

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının güçlü şekilde kendi ayakları üzerinde durduğunu görmenin memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, "Türkiye, KKTC ekonomisinin gelişmesi için her türlü katkıyı koymaya hazırdır" dedi.

Lefkoşa'daki temasları çerçevesinde KKTC Başbakanı İrsen Küçük'le bir araya gelen Atalay, burada Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile esnaf örgütleri arasında imzalanan protokol törenine katıldı.

Törene, KKTC Başbakanı Küçük, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile bazı bürokratlar katıldı.

Başbakan Yardımcısı Atalay, burada yaptığı konuşmada, bugünkü toplantıda devam eden tüm projelerin gözden geçirildiğini söyledi.

"Önceliğimiz, KKTC'nin sağlam ve sürdürebilir bir ekonomik yapıya ulaşmasıdır" diyen Atalay, ilk program sayesinde KKTC'nin kriz yaşamadan yoluna devam ettiğini belirtti.

Atalay, temel amacın esnafa düşük maliyetli ve kolay şekilde kredi sağlanması olduğunu ifade etti.

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomi için önemli olduğuna işaret eden Atalay, bu işletmelerin sadece kendi karları için üretim ya da ticaret yapmadıklarını, istihdama da önemli katkı sağladıklarını vurguladı.

Türkiye'nin, son yıllarda KKTC'ye sağlanan desteğin reel sektöre yönlendirilmesi için önemli çaba harcadığına işaret eden Atalay, son imzalanan protokolle de esnafın rahatlatıldığını söyledi.

-"Esnafa kredi ve teminat imkanı sağlandı"-

İmzalanan protokolle esnafa kredi ve teminat imkanı sağlandığını belirten Atalay, şöyle konuştu:

"2010-2012 Kalkınma Programı 4 önemli araştırma projesi içeriyor. Kamu kuruluşlarıyla ilgili Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tarafından yapılan araştırmada kamu sektöründe hangi reformlara ihtiyaç duyulduğunu analiz ettik. Yapılan araştırma kapsamında kamuoyu araştırmaları da gerçekleştirdik. Aynı dönemde ülkedeki eğitim sektörüyle ilgili bir araştırma da hayata geçirildi. KKTC'deki eğitim sektörünün daha da gelişmesi için neler yapılabileceği incelendi. Araştırma kapsamında öğrenciler ve esnafla da görüşmeler gerçekleştirildi.

Etkin yönetişim, sektörün rekabet gücünün artırılması, ürün hizmet çeşitliliği, sektörün etkin şekilde izlenip denetlenmesiyle ilgili önerilerde bulunuldu."

-"Su projesi vaktinde tamamlanacak"-

Heyetler arası toplantıda su projesiyle ilgili son gelişmelerin de konuşulduğunu ifade edene Atalay, projenin plana uygun şekilde devam ettiğini ve vaktinde tamamlanacağını belirtti.

Türkiye'den elektrik enerjisi getirilmesiyle ilgili ise Türkiye ve KKTC enerji bakanlıklarının yoğun çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Atalay, "KKTC halkının güçlü şekilde kendi ayakları üzerinde durduğunu görmek memnuniyet verici. Türkiye KKTC ekonomisinin gelişmesi için her türlü katkıyı koyamaya hazırdır" diye konuştu.

-"KKTC'deki öğrenci sayısı 55 bin 500'e ulaştı"-

KKTC Başbakanı İrsen Küçük de heyetler arası görüşmede KKTC'de dört konuda hazırlanan analiz raporlarının ele alındığını belirterek, KKTC ekonomisinin gelişmesi ve sorunların daha isabetli teşhis edilmesi ve ekonominin daha iyi konuma gelmesi için yapılan araştırma sonucunun sunumunun yapıldığını, önümüzdeki günlerde KKTC'deki ekonomik yaşamın kolaylaşması ve halkın kalkınması için bu tedbirlerin hayata geçirileceğini anlattı.

Yüksek öğrenim konusunda da gelişmelerin incelendiğini dile getiren Başbakan Küçük, 2013 itibariyle öğrenci sayısının 55 bin 500'e ulaştığını bildirdi.

Üniversitelerde kalite arttıkça öğrenci sayısının da artacağını, amacın 60 bin öğrenciye ulaşmak olduğunu ifade eden Küçük, gelişmelerin önümüzdeki yıllarda bu hedefe ulaşılabileceğini gösterdiğini kaydetti.

Gelen öğrencilerin ülke ekonomisine katkısı hesaplandığında bunun 1,8 milyar liraya çıktığının tespit edildiğini belirten Küçük, "Bu, ekonomi için çok önemli bir rakam. Zaten eğitim ve turizm sektörü bizim için çok önemli. Ama yüksek öğrenimin katkısı 2 milyara yaklaştı" dedi.

-"Türkiye'den gelecek su KKTC'ye önemli katkılar sağlayacak"-

Türkiye'den gelecek 75 milyon metreküp suyun KKTC'ye önemli olanaklar sağlayacağını da vurgulayan Başbakan Küçük, "Türkiye'den gelecek su ile ilk kez istikrarlı bir suya ulaşacağız. Suyu hem içmede, hem de sulamada kullanabileceğiz. Musluklardan içilecek ve devamlılık arzeden bir su olacak" dedi.

KKTC'deki 28 belediyenin hiçbirinde muslukların 24 saat akmadığını, Türkiye'den gelen suyla bunun sağlanacağını ifade eden Küçük, bu sayede 60 bin dönüm arazide de sulu tarıma başlanacağını vurguladı.

Proje çalışmalarının sürdüğünü, iki büyük barajın biri Anamur'da biri de Geçitköy'de inşasının sürdüğünü ve planlanandan erken hizmete gireceğini belirten Küçük, projenin Mart 2014'te veya daha önce tamamlanacağını belirtti.

Kaynak: AA