Şiö: Türkiye'nin 'diyalog Ortaklığı', Örgütü Daha Nüfuzlu Kılacak

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Genel Sekreteri Dmitri Mezentsev, Türkiye'ye “diyalog ortaklığı” statüsü verilmesinin örgütü daha da nüfuzlu kılacağını belirtti.

Rus basınına konuyu değerlendiren Mezentsev, Türkiye'nin katılımıyla ŞİÖ ailesinin büyüdüğüne işaret ederek, "Bir ülkenin diyalog ortaklığı statüsü alması, onun bölgesel güvenlik sorunlarının çözülmesine katkı sağlaması, ekonomik ve ticari işbirliğine, kültürel ve insani ilişkiler alanında karşılıklı işbirliğine katılması ve terör, aşırılıkçı ve bölücülük gibi üç kötü güçlerle mücadele edilmesi için reel fırsat anlamına geliyor." şeklinde konuştu.

"NATO üyesi Türkiye'ye ŞİÖ diyalog ortaklığı statüsünün verilmesinde nasıl bir mutabakat sağlandı?" şeklindeki soruyu yanıtlayan ŞİÖ Genel Sekreteri, "ŞİÖ altısı devlet liderleri bu yönde bir karar aldı. Bence bu karar ve imzalanan memorandum Türkiye Cumhuriyeti'ne ŞİÖ çerçevesinde şu hakları sağlayacak: Türkiye, örgütün daha da nüfuzlu olması için çaba, potansiyel ve tecrübesini ortaya koyacak. Ankara'nın ŞİÖ açılımı, Türkiye'nin ŞİÖ hukuk kriterlerine uygun olmasını dikkate alırken, NATO ile ŞİÖ arasında herhangi bir gerilime yol açmayacak. Bu ŞİÖ için yeni bir tecrübe. İlk basamak da olsa, NATO ülkesi ŞİÖ çerçevesinde resmi statü alıyor." dedi.

Mezentsev, Türkiye'nin sadece ŞİÖ kriterlerini uygulamakla kalmayacağına, aynı zamanda tüm örgüt için ve onun ortak hedef, görev ve planlarının gerçekleşmesi için kendi potansiyelini kullanacağına inandıklarını kaydetti.

26 Nisan'da Türkiye’ye ŞİÖ, “diyalog ortaklığı” statüsü verilen memorandum, Almatı’da (Kazakistan) bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ŞİÖ Genel Sekreteri Mezentsev tarafından parafe edilmişti.
Çin’in Şanghay kentinde 1996’da toplanan Rusya, Çin, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan’ın kurduğu “Şanghay Beşlisi”, 2001’de Özbekistan’ın da dahil olması ile Şanghay İşbirliği Örgütü’ne dönüştü. Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan’ın gözlemci üye olduğu ŞİÖ, 2008’de aldığı kararla “diyalog ortaklığı” statüsü oluşturdu. 2009’da Yekaterinburg’da gerçekleşen zirvede Belarus ve Singapur örgüte “diyalog ortağı” olarak kabul edildi. Rusya Devlet Başkanı Putin, örgütün Ağustos 2007'deki Bişkek Zirvesi'nde "Tek kutuplu dünya kabul edilemez." diyerek örgütün misyonu hakkında ipucu vermişti .