Prof. Dr. Çaycı: Yediklerimiz eskisi gibi sağlıklı değil

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanlığı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Çaycı, "Yediklerimiz eskisi gibi sağlıklı değil. Bunun sebebi verimsiz topraklar, hava kirliliği, hızlı büyüme ve uzun saklama koşullarıdır" dedi.

Çaycı, bir otelde düzenlenen "Sağlıklı Beslenme ve Egzersizin Kilo Kontrolündeki Rolü" konulu seminerde yaptığı konuşmada, obezitenin bazı hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi.

Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kan yağlarının yüksek olması, kolesterol, safra kesesiyle ilgili rahatsızlıkların yanı sıra diz eklemi problemi, uyku apnesi, nefes alamama ve depresyon gibi birçok hastalığın fazla kilolarla ilişkili olduğunu ifade eden Çaycı, şöyle konuştu:

"Yediklerimiz eskisi gibi sağlıklı değil. Bunun sebebi verimsiz topraklar, hava kirliliği, hızlı büyüme ve uzun saklama koşullarıdır. Masamıza gelene kadar sebzeler çok işlemden geçiyor. Her ne kadar sağlıklı olduğu için pazarlardan alsak bile neyle ve hangi hormonla yetiştirildiğini bilmiyoruz. Mesela organik tarım diye bir uygulama başladı.

Aslında bunu yapmak çok zor. Yani sanmayın ki bahçenizde yetiştirdikleriniz organik tarım. Yanılıyorsunuz. Çünkü yan bahçede eğer hormonlu bir ilaç kullanılıyorsa sizin toprağınızı etkiliyor. Bütün bunlar havadan da geliyor. O yüzden çok geniş bir alanda hiçbir kimyasal madde kullanılmaması gerekir. Organik tarım yapmanın çok sıkı kuralları var. Bu tür tarıma organik denmez. Ama doğal besin denebilir."

Hayvansal proteinlerin bitkisel proteinlere göre daha kaliteli olduğunu ifade eden Çaycı, en kaliteli hayvansal proteinin yumurta olduğunu belirtti.

Çaycı, günde veya gün aşırı 1 yumurta yemeyi önerdiklerinin altını çizerek, "Çünkü içinde bütün amino asitler var. Bitkisel proteinlerin faydası aldığınız zaman kolesterolünüzü yükseltmiyor. Sadece hayvansal proteinle beslenirseniz kolesterolünüz yükselir. O zaman hem bitkisel hemde hayvansal protein tüketmek gerekiyor. Yani hem tahıl tüketeceksiniz hem de hayvansal protein tüketeceksiniz'' diye konuştu.

Kaynak: AA