Milli Savunma Bakanı Yılmaz Açıklaması

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "2023'e giderken 500 milyar dolarlık ihracat içerisinde savunma sanayindeki ihracat rakamımızın haddini ne olarak bekliyoruz- 25 milyar dolar. Bunu yakalar mıyız- Hiç şüphem yok ki en kısa zamanda bu rakamı yakalarız" dedi.

Bakan Yılmaz, AK Parti Sivas İl Başkanlığınca bir otelde düzenlenen "Kent Ekonomileri Formu"nda, Türkiye'de 2002 yılında savunma sanayinden bahsetmenin mümkün olmadığını ifade ederek, "İlk defa yüzde 80'in üzerinde bir oranla kendi milli uydumuzu yaptık. Daha önce bir uydu yapmışız ama nerede olduğunu bilmiyoruz. İlk defa kendi ürettiğimiz uyduyu Çin'den uzaya fırlattık" diye konuştu.

Göktürk 2 uydusunun tasarımı ve tüm testlerinin Türkiye'de yapıldığını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Eğitim uçağımız HÜRKUŞ'u yaptık, yine insansız hava aracı ANKA'mızı ürettik. Bu nitelikli ve kapasiteli operasyonel seviyede insansız hava aracı. 'Dünyada Amerika ve İsrail'den sonra herhalde Türkiye en iyi kabiliyete sahip ülkelerden biridir' desek yerinde bir cümle olur. Taarruz helikopterimiz ATAK'ı ürettik, yüksek hızlı hedef uçak ŞİMŞEK'in üretimine geçtik. Amerika'nın F-16 uçaklarının modernizasyonunu biz yapıyoruz. Pakistan'ın F-16 uçakları var onların modernizasyon ihalesini de Türkiye aldı. Dünyanın en modern ve en büyük kara savaş aracı Altay tankını yapıyoruz. Tank teknolojisini ele geçirebilmek için 'bu tank bizim tankımızdır' diyebilmek için ayırdığımız kaynak 1 milyar 200 milyon dolar. Her ülke istese de bu kadar parayı ayıramaz veya her ülkenin ne bu kadar kaynağı vardır ne de zamanı vardır."

-"Savunma sanayinin cirosu 4.7 milyar dolar"-

Savunma sanayinin cirosunun 4 milyar 756 milyon 380 bin dolar olduğunu belirten Yılmaz, "2023'e giderken 500 milyar dolarlık ihracat içerisinde savunma sanayindeki ihracat rakamımızın haddini ne olarak bekliyoruz- 25 milyar dolar. Bunu yakalar mıyız- Hiç şüphem yok ki en kısa zamanda bu rakamı yakalarız" dedi.

Yılmaz, ar-ge'ye 772 milyon dolar kaynak aktarılan savunma sanayinin bütün sektörlerin öncüsü olduğunu söyledi.

Dünyada ilk bilgisayarın savunma sanayi için yapıldığını, ilk internetin savunma sanayi için kullanıldığını dile getiren Yılmaz, bu teknolojilerin daha sonra sivillere açıldığını kaydetti.

Türkiye'nin dünyada güvenilebilir ve yatırım yapılabilir az sayıda ülkeden birisi olduğunu ve buna bağlı olarak ülkeye dünyanın dört bir tarafından sermaye akışı yaşandığını ifade eden Yılmaz, Türk müteşebbislerin de bütün ülkelere yatırım yaptığını bildirdi.

Bakan Yılmaz, "Sadece yatırım alan ülke değil, yurt dışına yatırım yapan büyük ülke durumuna geldik. Bu durum dahi bir ülkenin iyi yönetildiği zaman 10 yılda neler yapabileceğinin çok iyi örneğidir" ifadesini kullandı.

Ülkenin bu konumunu koruması için siyasi ve ekonomik istikrarın devam etmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

"İstikrar için de ülkemizin çağdaş medeniyet yarışında gerekli değişim ve dönüşümünü sağlaması gerekir. Çağdaş anayasa, bu değişim ve dönüşümlerin sadece bir tanesidir. Her alanda sürekli bir değişim zorunluluktur, değişimden değil, değişmemekten korkmalıyız. Türkiye'de yeni şeyler söylüyoruz ve herkesin de yeni şeyler söylemesi lazım. Zamanın, rüzgarın ve ruhun yönü bize doğru dönmüştür. Tarih milletlere her zaman gülmez ama bilin ki tarih Türk milletine gülüyor, Türkiye'ye gülüyor. İşte bu zamanı bu fırsatı iyi yakalarsak Türkiye çağdaş medeniyetler seviyesinin üstüne çıkar."

Muhabir: Serhat Zafer / Önder Felek

Yayıncı: Ersin Altınsoy
Kaynak: AA