Yeşiller İçin Tek Alternatif Sosyal Demokratlar

Yeşiller Partisi, seçim programını onaylamak için bu hafta sonu başkent Berlin’de 35. Olağan Genel Kurultayı düzenliyor.

Parti programı değişiklik ve eklemeler yapıldıktan sonra yarın delegeler tarafından oylanacak. Birlik Partileri ile koalisyona tamamen kapalı olunmaması yönünde parti içinden sesler çıksa da, yönetimdekiler Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile hükümete gelmek istiyor.
Yeşil partili delegeler 22 Eylül’de yapılacak Federal Genel Seçimler için parti programını onaylatmak için başkent Berlin’de toplandı. Pazar günü sona erecek Genel Kurultay’da parti programının taslağında bir çok değişiklik ve eklemeler yapılması bekleniyor.
Kongre başlamadan önce ise Yeşiller’in Avrupa Parlamento Üyesi Daniel Cohn-Bendit’in koalisyon ortaklığı ile ilgili açıklaması tartışma başlattı. Cohn-Bendit, partisinin Birlik Partileri’ne (CDU/CSU) kapıları tamamen kapatmaması gerektiğini söyledi.

Parti yönetimi ise seçimlerde yeterli oy çoğunluğu elde edilirse Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile hükümet kurmak istediklerini tekrarladı.
Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir seçimi kazanacaklarından emin olduklarını ve başka alternatiflere bakmadıklarını söyledi.

Partinin başbakan adaylarından Katrin Göring-Eckardt ise Birlik Partileri ile koalisyon kurmayacaklarını bildirdi. Spiegel-Online’a konuşan Göring-Eckardt, ideolojik düşüncelerden dolayı değil, iki partinin programlarının içeriği birbirine uymadığı için bunu istemediklerini ifade etti.

Göring-Eckardt, “Düzgün işleyecek bir koalisyonun küçük ortağı olmaya hazırım ve bu ancak SPD ile mümkün olur.” dedi.

Parti programının taslağında ise koalisyon ortağının SPD olacağı bariz şekilde belirtilmişti. Ancak bunun değiştirilerek diğer koalisyonlara da kapının açık bırakılması için değişiklik başvurusu yapıldı. Göring-Eckardt ise taslaktaki ifadenin olduğu gibi kalacağına inandığını belirtti.

Yeşiller’in kongresinde bugün SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel bir konuşma yapacak. Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth da SPD’nin Augsburg’daki genel kuruluna katılmış ve bir konuşma yapmıştı.
Çevre politikalarından vergi sistemine kadar birçok konuyu içeren parti programında ayrıca çifte vatandaşlık konusu da var. Özdemir partisinin çifte vatandaşlık konusundaki tavrını gazetemize “Çifte vatandaşlık kabul edilmeli, opsiyon modeli kaldırılmalı.” sözleriyle değerlendirmiş, opsiyon modelinin kaldırılmasını talep etmişti .