Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin

Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, "ÇAYKUR'da sendikacılık adına büyük bir utanç ve fiyasko yaşanmıştır" dedi.

Şahin, Öz Gıda-İş Sendikası Rize Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Tekgıda-İş Sendikası tarafından ÇAYKUR'da başlatılan ve "bir gün dahi sürmeyen" grevin sendikaları çok ciddi sıkıntıya soktuğunu belirtti.

Türkiye'de "sendikalar tarihinin en büyük hezimetinin yaşandığını" ifade eden Şahin, "Türkiye sendikal tarihinin en komik grev uygulaması ile karşılaştık. Dört dörtlük bir fiyasko oldu. İşçi ve çay üreticileri nezdinde bölgede hiçbir itibarları kalmadı. Öz Gıda-İş Sendikası için 'Rize'yi terk edecek' diyenler greve çıktıklarının akşamında Rize'yi terk etti" diye konuştu.

Tekgıda-İş Sendikası'nın asıl amacının işçi aidatları olduğunu öne süren Şahin, "Sendikacılığı bilenlerin çay kampanyası döneminde Rize, Trabzon, Giresun ve Artvin'de grev yapılamayacağını da bilmesi lazım. Bu işçilerin aynı zamanda çay üreticisi olduklarını da bilmeleri lazım. Yaklaşık 10 bin ÇAYKUR işçisinden 100 kişiyi greve çıkartamadılar. Çünkü, işçi inanmadı, oyuna alet olmadı. İşine gücüne sahip çıktı" dedi.

Bu süreçten alınacak dersler olduğunu kaydeden Şahin, şöyle devam etti:

"Süreç işçi ve üretici tarafından değerlendirilmiş ve grev başarısız bir şekilde sonuçlanmıştır. ÇAYKUR'da sendikacılık adına büyük bir fiyasko yaşanmıştır. Sendikalar olarak bizim elimizde bir tane silahımız var o da grevdir. Bu silah öyle bir silah ki iki taraf için de risk taşıyor. Siz çok haklı olmadıkça, çok fazla mağdur edilmedikçe, bıçak kemiğe dayanmadıkça, tabanınızla etle kemik gibi istişare ederek bir karar almadıkça, bu silahı çekmemelisiniz. Olur olmaz her yerde sokak fedaisi gibi bunu yapmaya kalkarsanız bu silah döner sizi vurur. ÇAYKUR'da da bu olmuştur. Maalesef bu Türkiye sendikal hareketi açısından büyük bir kayıptır."

Şahin, ÇAYKUR'da gelecek dönemde Öz Gıda-İş Sendikası'nın yetkili olması için çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Muhittin Sandıkçı

Yayıncı: Murat Kaban
Kaynak: AA