Mücadelemiz Türk Kalabilmek

El Ele Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Kültür Evi’nin açılışı nedeniyle Isparta’ya davet edilen Türk Milli Birlik Hareketi Genel Başkanı Makedonya Milletvekili Erdoğan Saraç, Makedonya’da Türk kalabilme mücadelesi verdiklerini söyledi.

Mücadelemiz Türk Kalabilmek
Türk Milli Birlik Hareketi Genel Başkanı Makedonya Milletvekili Erdoğan Saraç, El Ele Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin iki yıl önce Makedonya’ya yaptığı ziyareti sonrası kurulan dostluk köprüsü kapsamında Isparta’ya geldi. Dernek Başkanı Canan Aydın ile basın toplantısı düzenleyen Saraç, Türk kalabilmek için mücadele verdiğini söyledi.

Makedon Meclis’inde Türkleri temsil eden Saraç, “Biz Makedonya Türkleri olarak ancak İstanbul’a kadar gidiyorduk. Hiç Anadolu’ya uzanmamıştık. El Ele Derneği’ni tanımak bize mutluluk verdi. Aynı değerleri paylaşmak, geleneklerimizin göreneklerimizin aynı olduğunu görmek bizleri mutlu ediyor. Bizi Isparta’ya davet etmelerinden ötür teşekkür ediyoruz. Türkiye bizim anavatanımız. Sivil toplum kuruluşlarının bize yardımcı olması bizim için büyük bir değer. STK'lar hükümetlerin yapamadıklarını yapıyorlar. Siz bizlere Evlad-ı Fatihan diyorsunuz. Bizler Anadolu’dan Balkanlara Türklüğü ve İslam’ın bayraktarlığın yapmak için gönderdiniz. Bir dönem bizi unuttunuz. Öz be öz soydaşlarınız abluka altındaydı. İrtibat kuramıyorduk. Biz dedelerimizin emanetlerini korumak için vatan bildiğimiz topraklarda ayakta kalmak için mücadele veriyoruz. Biz müslümanız oradaki mücadelemiz Türk kalabilmek. Geçmişte hiç utanacak bir şey yapmadık. Karşılıklı sevgiye saygıya dayanan siyasetimiz yaşadığımız ortamda bilinmektedir” dedi.

TÜRKLERİN EĞİTİM SORUNU
Makedonya’da 1’den 9 sonra 12 yıla kadar eğitim hakkı garanti altında olduğunu belirten Saraç, bu ülkedeki Türklerin eğitimde yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Saraç, “Azınlıklar da kendi ana dilinde eğitimlerini yapabilmektedir. Makedonya Türklerinin yoğun olduğu bölgelerde Türk öğretmenler tarafından eğitim yapılmaktadır. Müfredat konusunda da tarih, coğrafya gibi dersler öğretilmektedir. Eğitim konusunda sıkıntılarımız var. Bu konuda eksik var. El Ele Derneği bu konuda her türlü katkıyı sundular. Öğrencilerimize burs, fakir ailelere gıda dağıtmak açısından destek verdiler. Giysi, eşya tekstil açısından bağışlarda bulundular. El Ele Derneği’nin hassasiyetini ortaya koyan bir durum. Makedonya Eğitim Bakanlığı’nın emriyle bir öğrenciye bir bilgisayar verilirken Türk öğrencilerine yok. Biz bu sorunu çözmek için girişimlere başladık. Öğrencilerin bir çoğu akıllı tahtalarda eğitim yaparken Türk öğrenciler 1940’li yıllardan kalma tahtalarda eğitim yapıyorlar. Eğitim konusunda ciddi manada kalite açığı var. Bir de engelli çocuklarımızın eğitim konusu var. Makedon hükümeti bu sorunu hafifletmek için elinden geleni yapıyor ama yetmiyor. Sivil toplumun burada önemi çok büyük. Bu konuda verileri toplayacağız ve Türkiye Kalkınma Ajansı’nın, AB desteklerinden yararlanmak istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA