Minik Astronatların Merakını Ünlü Atstronot Charlıe Duke Giderdi

NASA’nın Apollo 16 programında Ay modülü pilotu olarak Ay’a giden Charlie Duke, Uzay Kampı Türkiye’nin özel misafiri olarak kamp katılımcılarıyla buluştu.

Astronot Duke, Uzay Kampı Türkiye’de düzenlenen özel sunumda Ay’da yaptığı çalışmaların videolarını göstererek ilginç bilgiler verdi. Duke; birçok astronota göre en unutulmaz anın dünyayı uzaydan ilk görüş anı olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Ancak benim en unutulmaz tecrübem komutan John W. Young’a Ay’a iniş süresinde verdiğim destek oldu. Ay’a iniş için manuel olarak yönlendirilen modülün hızını ve iniş yapılacak yerden yüksekliğini sürekli olarak göstergelerden okuyup Astronot Young’a ilettim. Bu sürede Ay yüzeyine bakmak için çok fırsatım da olmadı çünkü o anda tamamiyle görevime konsantre olmuştum”
Charlie Duke, uzay aracı komutanı John W. Young ve komuta modülü pilotu Thomas K. Mattingly II ile 16-27 Nisan 1972 tarihinde beşinci Ay’a insanlı iniş görevine katıldı.

Astronot Duke ve Young, Ay yüzeyinde 71 saat 14 dakika kalarak birbirini takip eden üç ayrı seferde toplam 20 saat 15 dakika Ay yürüyüşü yaptılar ve yaklaşık 90 kg Ay taşı ve kumu örneğinin incelenmek üzere toplayıp, sert ve engebeli Ay yüzeyinde hareket edebilen Rover-2 aracının değerlendirilmesini de içeren bir dizi araştırma yaptılar.

AY’DA DALGALANAN BAYRAK, GÖRÜNMEYEN YILDIZLAR
Bir ESBAŞ girişimi olarak İzmir’de, Ege Serbest Bölgesi’nde kurulu Uzay Kampı Türkiye’de; Ankara BLIS Okulu, İstanbul Florya Bahçeşehir Koleji, İzmir Amerikan Koleji ve İzmir Türk Koleji’nden 114 öğrenci ve 12 öğretmenle birlikte, özel misafir olarak gelen katılımcılarla bir araya gelen Astronot Duke’un sunumu ilgi gördü. Astronot Charlie Duke, Ay’da atmosfer olmamasına rağmen bayrağın nasıl olupta dalgalandığına yönelik soru üzerine, videodan da örnek göstererek bayrak direğinin “L” şeklinde olduğunu ve bayrağı iki tarafından tuttuğunu, ayrıca yer kaplamaması için bayrağın çok küçük bir paket içerisine sıkıştırıldığı için de dalgalı görüntüye kavuştuğunu söyledi.

Ay’da görev yaptıkları süre içerisinde sürekli gündüzü yaşadıklarını, güneşin güçlü ışığından dolayı yıldızların görünmediğini, gökyüzünün simsiyah olduğunu anlattı.
Kaynak: İHA