Üniversitelerin Araştırma Yapma İmkanı Bulduğu Bahçede Bine Yakın Bitki Çeşidi Bir Arada Bulunuyor

Gaziantep'te yaklaşık 20 dönüm alanda bine yakın tür ve yüz binlerce kök bitkinin bulunduğu botanik bahçesi, havaların ısınmasıyla açan her renkten çiçekle ziyaretçilerini bekliyor.

Büyükşehir Belediyesince oluşturulan Gaziantep Botanik Bahçesi'nde Osmanlı, gül, Japon, zen, açık tohumlu ve endemik bahçe başta olmak üzere toplam 11 özel tasarım alanı bulunuyor.

Kayalık alanlarda doğal olarak yetişen bitki türlerinden orman güllerine, soğanlı bitkiler ve lalelerden gül bahçesine çok sayıda türü bünyesinde barındıran bahçede, uzak doğunun gizemli bitki örtüsünden türler, çeşitli bonzailer, Akça ağaç, Japon gülü ve rengarenk kokulu çiçekler görülebiliyor.

Üniversitelerin çeşitli türlere ilişkin araştırma yapma imkanı da bulduğu botanik bahçesi, dünyanın ve Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetişen bitki türlerini bir arada sunuyor. Botanik bahçesinde ayrıca çocukları toprakla buluşturmayı amaçlayan tasarım bahçesi de yer alıyor. Çocuklar, burada toprakla buluşturdukları tohumları isterlerse evlerine götürüp bitkinin büyüme aşamasını gözlemleyebiliyor.

Ziyaretçilerin detaylı bilgi alabilmesi için kulaklıklı ses sistemi yer alan bahçede, bitkilerin gen kaynağının oluşturulması, tanıtılması ve korunması gibi önemli işlevin de yerine getirilmesi hedefleniyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki botanik bahçelerinin en küçüğüne sahip olmalarına karşın bitki çeşitliği bakımından ikinci sırada yer aldıklarını belirtti.

Bahçede bine yakın bitki çeşidinden yüz binlerce bulunduğunu dile getiren Güzelbey, "Botanik bahçesi bitkiler hakkında bir danışma ve eğitim merkezi olarak faaliyet gösteriyor. Dünyanın ve Türkiye'nin her yerinden bitki meraklılarını yeni bir dinlenme alanı ve bitkiler konusunda eğitici, öğretici bir mekan haline gelen bahçemizi görmeye davet ediyoruz."

-"Şehri çiçek bahçesine çeviriyoruz-"

Bu arada, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığına bağlı Bitki Üretim Şube Müdürlüğü, kentteki çalışmalarını sürdürüyor.

Lale, nergis, sümbül gibi soğanlı bitkilerle kentin görüntüsünü renklendiren ekipler, petunya, kadife çiçeği, Cezayir Menekşesi, adalya ve benzeri türlerle başladığı çalışma kapsamında 2 milyon 300 bin çiçeği toprakla buluşturarak, kenti de "botanik bahçesine" dönüştürmeye hazırlanıyor.

Güzelbey, başta şehirde yaşayanlar olmak üzere yerli ve yabancı konukların da kentin görüntüsünden keyif alabilmeleri için çevre ve rekreasyon çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Bu çerçevede mevsimine uygun çiçek ve bitkilerle kentin görünümünü zenginleştirdiklerini ifade eden Güzelbey, şunları kaydetti:

"Bölgenin tek ve en büyük botanik bahçesi, insanların vazgeçilmez mekanlarından biri oldu. Bu alanda insanlar keyifli ve unutulmaz anlar yaşıyor. Bunun yanı sıra mevsimine göre ektiğimiz çiçeklerle şehri bir çiçek bahçesine çeviriyoruz."

Muhabir: Veli Gürgah

Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
Kaynak: AA