Soyut Kültürün Yok Olmasını Önlemek İçin Yarıştılar

Adana Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen Somut Olmayan Kültürel Mirası Somutlaştırmak Çocuk Kongresi, 1. Ulusal Bilim ve Sanat Merkezleri İlköğretim Öğrencileri Arası Proje Yarışması ile sona erdi.

Soyut Kültürün Yok Olmasını Önlemek İçin Yarıştılar
Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi’nde 22 Nisan’da başlayan kongreye 19 ilden 20 bilim sanat merkezinden üstün yetenekli 50 öğrenci katıldı.

Dört gün süren kongrede 37 sunum yapılırken, yarışmaya ise öğrenciler 37 proje ile katıldı.

Törende konuşan UNESCO Türkiye Milli Komite Üyesi Prof. Dr. Muhtar Kutlu, düzenlenen kongrenin eğitim konusunda çok büyük bir atılım olduğunu ifade ederek, "Bu program eğitim alanındaki çok değerli bir çalışmaydı. Benzer taraf ülkelerin eğitim alanında ne yapması gerektiği konusunda hala düşünceler, tartışmalar sürerken biz yol almaya başladık, adım atmaya başladık. Adana da bunun başlangıç yeri oldu." dedi.

Ödüllük projelerin 3 başlıkta incelendiğini anlatan Prof. Dr. Kutlu, “Her biri birbirinden güzeldi. Bizim için her biri birinciydi. Bunların içinden birini diğerlerine tercih etmek çok zordu ancak bazı kriterlerimizi vardı. Her biri gönüllerin birincisiydi." ifadelerini kullandı.
Bu arada kongre kapsamında düzenlenen 1. Ulusal Bilim ve Sanat Merkezleri İlköğretim Öğrencileri Arası Proje Yarışması’nda birinciliği Sivas Bilim Sanat Merkezi’nden Büşranur Seven ve Ahmet Enes Ataş adlı öğrencilerin ‘Yenir mi Yenmez mi‘ adlı projesi elde etti. Yarışmada Bursa Bilim Sanat Merkezi’nden Eda Zehra Cin ile Müge Bozatlı’nın ‘Karagöz ve Hacivat’ adlı projesi ikinci, Ankara Bilim Sanat Merkezi’nden Ayşesu Bolat’ın ‘Geleneksel Keçe Sanatı’ adlı projesi de üçüncü oldu.
Törende sponsor olan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kazım Barışık, düzenleme komitesi üyeleri ile öğrenci ve öğretmenlerine de plaket ve katılım belgeleri taktim edildi.