'Rıhtım' Operasyonu Davasında Ceza Yağdı

İzmir merkezli dört ilde düzenlenen operasyonla çökertilen, cinayet, adam yaralama ve çek senet tahsilatı yaptıkları iddia edilen çetenin 5'i tutuklu 27 sanığına ceza yağdı.

Çete elebaşı olduğu iddia edilen C.T., iki defa ağırlaştırılmış müebbet ve 55 yıl 3 ay hapis cezaları aldı.
İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya konu olay, 17 Temmuz 2008 'de meydana geldi. Bir ihbarı değerlendiren Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, elebaşılığını Karşıyaka ilçesinde restoran isleten C.T.'nin yaptığı suç örgütüne yönelik İzmir, Manisa, İçel ve Edirne'de ''Rıhtım'' adlı bir operasyon düzenledi.

Aralarında asker, avukat ve polislerin de bulunduğu 27 kişi gözaltına alındı. Zanlıların iki cinayet, ruhsatsız silah, mermi ve el bombası bulundurma, adam kaçırma, alıkoyma ve fidye isteme, beş ayrı silahla yaralama, beş işyerini ele geçirme, dört otomobil kurşunlama, uyuşturucu madde ticareti, rüşvet verme ve tehditle dolandırma suçlarını işlediği iddia edildi. Çete üyelerinden birinin, Buca Kapalı Cezaevi'nin eski ikinci müdürü olarak görev yaparken başka bir şehre tayini çıkan K.Y. olduğu anlaşıldı. Adliyeye sevk edilen zanlılardan elebaşı C.T. ve K.Y. ile birlikte dokuz kişi tutuklandı. Olayla ilgili soruşturmayı yürüten savcı, 27 sanık hakkında dava açtı. Yargılama sürerken dört sanık tahliye edildi.
Davanın karar duruşmasına tutuklu yargılanan C.T., E.G., M.Ç., Ö.Ü. ve R.Ç. ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.

Sanıklar, üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini istedi. Elebaşı olduğu iddia edilen C.T. iki defa ağırlaştırılmış müebbet ve 55 yıl 3 ay, M.Ç. iki defa ağırlaştırılmış müebbet ve 13 yıl 3 ay, Ö.Ü. iki defa ağırlaştırılmış müebbet ve 27 yıl 6 ay, E.G. ağırlaştırılmış müebbet ve 5 yıl 9 ay, R.Ç. ağırlaştırılmış müebbet ve 3 yıl 9 ay, A.U. iki defa müebbet ve 6 ay 7 gün, A.A. 24 yıl 10 ay 15 gün, Y.M. 16 yıl 10 ay 15 gün, F.T. 23 yıl 3 ay, H.A. 12 yıl 7 ay 15 gün, A.Y. 13 yıl 3 ay, cezaevi müdürü K.Y. ve avukat G.C. 1 yıl 3'er ay, 14 sanık da 7 ay ile 4'er yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı. Hakim Ali Sayın, sanıklar A.U., F.T., A.A., H.A., Y.M. ve A.Y. hakkında da yakalama ve tutuklama kararı verdi. Ceza alan sanıkların avukatları, kararı temyiz edeceklerini söyledi.