Niğde’de Aşı Haftası Etkinlikleri

Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü 22-27 Nisan Dünya Aşı Haftası nedeniyle Niğde Hükümet Meydanında stant çalışması yaptılar.

Niğde’de Aşı Haftası Etkinlikleri
Aşı Hafta ile ilgili açıklama yapan Niğde İl Halk Sağlığı Müdür vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu, “Aşı; İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere denir” dedi.

Aşının insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulandığını söyleyen Dr. Değirmencioğlu; “Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında da bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır. Bağışıklama, aşıyla korunulabilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır” diye konuştu.

Aşı ile korunulabilir hastalıklar konusundaki farkındalığının artırılması ve bilgilendirilmesi, öncelikle 5 yaş altındaki eksik aşılı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde aşılanma talebinin artırılması amacıyla merkezi ve iller düzeyinde aktivitelerin düzenlendiği söyleyen Değirmencioğlu, “Bu yıl 1.si düzenlenecek olan Dünya Aşı Haftasında etkinliklerin 22-27 Nisan 2013 tarihleri arasında yapılacağına dikkati çeken Dr. Değirmencioğlu, bu yılki aşı haftası hedefinin, “sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda duyarlılığının artırılması, toplumun aşılama konusunda farkındalığının arttırılması, aşı programına yeni eklenen Hepatit A ve Suçiçeği aşılarına toplumun dikkatinin çekilmesi, gelinen başarılı düzeyin devam ettirilmesi ve erişkinlerde aşılanma talebinin artırılması” olarak belirlendiğini söyledi.

Dr. Ertan Değirmencioğlu; “Aşı ile önlenebilir hastalıkların sıklığı artar. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlar da korunmuş olur” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA