Manavgat'ta Ürün Fiyat Etiketi Denetimi...

Antalya Valisi Altıparmak’ın talimatları doğrultusunda İl Ticaret Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen denetimlerin ardından Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu ile İl Ticaret Şube Müdürü Muzaffer Gezik'in katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Manavgat'ta  Ürün Fiyat Etiketi Denetimi...
Yasal bir zorunluluk olan etiket koyma alışkanlığını Antalya ve ilçelerinde yerleştirmekte kararlı olduklarını belirten İl Ticaret Şube Müdürü Muzaffer Gezik Etiket denetimleri bundan sonra sık sık tekrarlanacağını ve amaçlarının esnafı mağdur etmek değil, etiket alışkanlığını Antalya’ya yerleştirmek olduğunu söyledi.

Manavgat’ta dörderli 5 ayrı grup ile 5 büyük caddede denetimlerde bulunduklarını belirten Gezik “İlk kez denetim yapılması nedeniyle esnafı fazla sıkı tutmadık. Bir çok esnafımızı uyarmakla yetindik. Manavgat olarak ele aldığımızda Antalya merkeze göre daha iyi durumdayız. Ancak ileride uyarı yapılmaksızın yapılacak denetimlerde bir çok esnafımızın canı yanabilir. Esnaflarımızın zor durumda kalmalarını istemeyiz. Ancak herkesin kurallara uyması gerekiyor. Denetlediğimiz iş yerlerinde dikkatimizi çeken bir başka konu da turizme yönelik iş yerlerinde Euro ve Dolar olarak elle yazılmış etiketler. Ürün etiketlerinde fiyatın TL olarak belirtilmesi gerekmektedir. Yasanın cezası çok ağır eksik olan her bir ürün için tutanak tutmamız gerekiyor. 2013 yılı ürün başına ceza 291 TL. 100 tane etiketsiz ürün varsa 100x291 TL. Yasa çok ağır bilmiyorum esnafın bundan ne kadar haberi var. Ürün etiket denetimlerinin yanı sıra, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek denetimlerde teknik ürünlerde Türkçe kullanım klavuzu ve garanti belgesi arayacağız. Kısacağı her şeyin yasalara uygun hale getirilmesi için çalışmalarımız devam edecek” dedi.

Antalya Valiliğinin talimatları doğrultusunda Manavgat’ta denetimler yapıldığını belirten Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu ise “Amaç tabii ki Medeni hayatın gerektirdiği, çalışma hayatını da çağdaş yasalara uygun normlar içerisinde çalışmasını sağlamaktır. Bunu yaparken kısmen uyarıcı, kısmen ikna edici, kısmen de cezalandırıcı sonuçlara doğru gidilmiştir. 800'e yakın iş yeri denetlenmiş 60'a yakını ceza ile karşı karşıya kalmış. İnşallah bu diğer esnaflar üzerinde bir etki yapar, caydırıcı bir rol oynar. İyi tanıtılır, iyi anlatılırsa Manavgat turizmin başkenti. Bunu derken sadece otele geldi yedi, içti değil. Turizm sadece hava, su, topraktan ibaret değildir. Hayatın bütün aşamalarının ele alınıp değerlendirilmesi söz konusu. Eğer biz bu konuda başarılı olursak, standartlara uygun hareket etmekle, medeni hayatın, çağdaş normlara uygun hareket etmekle kapalı çarşı dahil her tarafta bunu yaşarsak otelden çıkan turist ihtiyaç duyduğu ürünü çarşı-pazardan alacaktır. Hem istihdam, hem sermayenin kayıt dışına çıkmasını önlemiş oluruz. Hem de medeni hayatın gerektirdiği vergilendirilmiş kazancın kutsal olması konusunda çok önemli bir adım olur. Eğer buna dikkat edersek bu aynı zamanda fason üretiminde önünü alır. Dolayısıyla yalnız etiket denetimi söz konusu değildir. Ekonomik hayatın, Turizm hayatının, normal günlük hayatımızın tamamını düzenleyebileceğimiz kadar önemli bir adım. Denetlemelerde tutanak sayısı yüzde 10 söz konusu. Bundan sonra yüzde 10'un çok altına düşmesini bekliyoruz" dedi.

Kaynak: İHA