Etkinlikler Kapsamında "Tarımda Biyolojik Mücadele" Sempozyumu Düzenlendi

Kumluca'da düzenlenen 14. Tarım ve Seracılık Festivali etkinlikleri kapsamında "Tarımda Biyolojik Mücadele" sempozyumu gerçekleştirildi.

Kumluca Belediyesi konferans salonunda yapılan sempozyumun açılışında konuşan Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, bu yıl 14'üncüsünü gerçekleştirdikleri Tarım ve Seracılık Festivali'nin, kültür, sanat, spor, eğitim ve eğlence gibi birçok etkinliği barındırdığını, ayrıca her yıl tarımla ilgili bir sempozyum yapıldığını söyledi.

Kumluca tarımının hem Türkiye'de hem de dünya genelinde önemli bir yeri olduğunu ifade eden Çetinkaya, bu konuda tarımın gelişmesinde önemli rol alan bölge çiftçisinin her geçen gün bilinçlendiklerini ve tarımda adlarından söz ettirdiklerini anlattı.

Daha sonra moderatörlüğünü Kumluca Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sahriye Sönmez'in yaptığı sempozyumun ilk konuşmasını Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Tunç yaptı. Biyolojik mücadelenin tarım, özellikle örtü altı tarımın gelişmesinde önemli rolü olduğunu ifade eden Tunç, biyolojik mücadelenin dünyada en fazla uygulanan ülkenin İspanya olduğunu kaydetti.

Türkiye'de biyolojik mücadele yapılmasının imkansız olmadığını dile getiren Tunç, "Biyolojik mücadele en basit şekilde zararlılarla faydalı canlıların birbirlerini yok etmesidir. Bu yöntem zaten doğada var olan bir yöntemdir" dedi.

Koppert Genel Müdürü Ali Eroğlu da Türkiye'de biyolojik mücadelenin ilk defa 2003 yılında firmaları tarafından uygulandığını bildirdi. Bu tarihten itibaren 4-5 yıl boyunca biyolojik mücadele uygulanan tarım alanlarının 300-400 dekar civarında seyrettiğini dile getiren Eroğlu, son yıllarda bu alanların hızla arttığına dikkati çekti.

Eroğlu, "Bakanlığımızın biyolojik mücadeleye verdiği desteğin artması, çiftçilerimizin biyolojik mücadeleye ilgisini arttırmıştır. Şu anda bakanlığımız dekar başına faydalı böcek kullanımında 300 lira destekleme yapmaktadır. Örtü altı alanda bir sezonda 30-40 defa kimyasal mücadele uygulanırken, aynı alanda 3-4 defa biyolojik mücadele yapılıyor. Bu da bize biyolojik mücadelenin hem maddi hem de sağlık açısından sağladığı faydayı en güzel şekilde göstermektedir" diye konuştu.

Antalya Dış Ticaret Müdürü Ercan Boztepe, 2004 yılında Avrupa'ya en fazla ilaç kalıntısı bulunan ürün ihraç eden ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti.

Son yıllarda Avrupa ülkelerine ihraç edilen yaş sebze ve meyve ürünlerinin miktarında sürekli düşüş gözlendiğine işaret eden Boztepe, bunun nedenini tüketicilerin bilinçlenmesi olarak gösterdi.

Konuşmaların sonunda konuşmacılar, katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

Sempozyum sonunda Kaymakamı Salih Işık ve Belediye Başkanı Çetinkaya tarafından konuşmacılara plaket verildi.

Programda ayrıca 14. Tarım ve Seracılık Festivali kapsamında düzenlenen sebze teşvik yarışmasında dereceye girenlere de çeşitli hediye ve başarı belgeleri sunuldu.

Muhabir: Mehmet Çakmak

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA