Başkent: Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinin bir girişimi olan Avrupa Aşılama Haftası'nın ilkinin 2005 yılında düzenlendiğini anımsatan Çorlu Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Nurcihan Yıldırım Başkent, “Bu yıl 1.si düzenlenecek olan Dünya Aşı Haftası etkinlikleri 22-27 Nisan 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir” dedi.

Başkent: Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk
Aşı haftasının hedeflerini de sıralayan Başkent: “Sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda duyarlılığının artırılması, toplumun aşılama farkındalığının artırılması, aşı programına yeni eklenen Hepatit A ve Suçiçeği aşılarına toplumun dikkatinin çekilmesi, gelinen başarılı düzeyin devam ettirilmesi ve erişkinlerde aşılanma talebinin artırılması” olarak belirlenmiştir. Ülkemizde 1985 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından Genişletilmiş Bağışıklama Programı yürütülmektedir. Bu programın temel amacı doğan her bebeğin aşı takvimine uygun olarak boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, poliomiyelit, hepatit A, hepatit B hemofilus, influenza Tip B, pnömokok, suçiçeği gibi 13 hastalığa karşı aşılanması olup bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıklarının engellenmesidir. Aşılar sadece bebek ve çocuklar için değildir. Bir çok erişkin aşıyla kolayca önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle her genç, yetişkin ve yaşlı kimse bağışıklamadan yaralanmalıdır. Sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar. Yaşlı nüfusun giderek artmasıyla, kronik hastalıklarda da (kalp, akciğer, böbrek hastalıkları, şeker vb.) buna bağlı bir artış meydana gelmekte olup erişkin bağışıklamasının giderek daha da ön plana çıkmasına neden olmaktadır” diye konuştu.

Aşılı çocuk, sağlıklı çocuk diyen Çorlu Toplum Sağlığı Sorumlu Tabibi Nurcihan Yıldırım Başkent: “Genişletilmiş Bağışıklıma Programı kapsamında yürütülen hastalık kontrol programlarının stratejileri konularında sağlık personelinin duyarlılıklarının arttırılması, toplumun aşılama ve aşı ile korunulabilir hastalıklar konusundaki farkındalığının attırılması ve bilgilendirilmesi, öncelikle 5 yaş altındaki eksik aşılı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde aşılanma talebinin arttırılması amacıyla merkezi ve iller düzeyinde aktivitelerin düzenlendiği bir haftadır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA