Türkiye Geneli ve Yörede Yetiştirilen Ürünlerin Sergilendiği Fuarda Katılımcılara Bilgilendirici Seminerler De Verilecek

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen Gazipaşa Tarım Fuarı başladı.

Gazipaşa Kaymakamlığı, Gazipaşa Belediyesi, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Gazipaşa Tarım Kültür Turizm Eğitim ve Yardımlaşma Derneği işbirliğiyle Belediye Fuar Alanında düzenlenen fuarda tarım sektöründen 73 firma stant açtı.

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, fuarın açılışı dolayısıyla düzenlenen törende, Türkiye'nin yılda 2,5-3 milyar dolarlık yaş sebze meyve ihracatı yaptığını, Antalya'nın da buna önemli katkı sağladığını söyledi.

Türkiye'nin bu rakamı artırabileceğini dile getiren Acar, "Fuarlar, Türkiye'nin potansiyelini harekete geçirmesine önemli katkı sağlıyor. Bu fuarın da sektöre ciddi katkı sağladığına inanıyorum" dedi.

Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk ise tarımın ilçede 12 ay boyunca yapılabildiği belirtti.

Gelecek yıl faaliyete geçecek Gökçeler Barajı'nın ilçenin tarım potansiyelini artıracağını vurgulayan Pamuk, fuarı kurumlar arasında işbirliğinin hayata geçirilmesinde önemli bir gösterge olarak gördüğünü kaydetti.

Türkiye geneli ve yörede yetiştirilen ürünlerin sergilendiği fuarda katılımcılara avokado yetiştiriciliği, doku kültürüyle muz fidanı üretme ve bitki besleme konularında seminerler verilecek. 27 Nisan'a kadar sürecek fuarın açılışına Alanya Kaymakamı Erhan Özdemir, Gazipaşa Belediye Başkanı Cemburak Özgenç, Gazipaşa Tarım Kültür Turizm Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hüsnü Doğan, Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cılız ile vatandaşlar katıldı.

-Ceviz yetiştiriciliğinin gelişmesi için çalışıyor-

Fuar kapsamında düzenlenen seminer ile ceviz yetiştiriciliği konusunda çiftçilere bilgi veren "Ceviz Badem Yetiştiriciliği" adlı kitabın yazarı orman teknikeri Selami Bayrak, Anadolu'nun cevizin anavatanı olmasına rağmen bugün Şili'den ceviz ithal eder duruma geldiklerini söyledi.

Cevizde altyapı oluşturulması gerektiğini, kendisinin 40 yıldır bunun için çaba gösterdiğini vurgulayan Bayrak, "Ülkemizde bugün marketlerde, pazarlarda yerli ceviz bulamıyoruz. Uygun çeşit ve arazide altyapı oluşturulmadığı için üretimde sıkıntı yaşanıyor. Şili'den gelecek cevizi bekliyoruz" dedi.

Bayrak, bugün yılda 170 bin ton civarında ceviz üretimi yapıldığını ancak bunun ihtiyacı karşılamadığını dile getirerek, ihtiyacı karşılamak için daha fazla üretim yapılması, bu yapılırken de kalite ve standardın yakalanması gerektiğine dikkati çekti.

Dikiminden sonra 5'inci yıldan itibaren ceviz ağaçlarından ürün alınmaya başlandığını belirten Bayrak, "Şu anda kaliteli ceviz 20 ile 30 lira arasında satılıyor. Ülkemizde deniz seviyesinden bin 700 metre yüksekliğe kadar ceviz ağacı yetişebiliyor. Önemli olan yüksekliklere uygun çeşidi seçmek" diye konuştu.

Muhabir: Mustafa Kurt

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA