İtalya'da Hükümet Kurma Görevi Enrico Letta'nın

İtalya'da hükümetsizlik krizini çözüme kavuşturacak adım bugün atıldı.

Cumartesi günü yeniden cumhurbaşkanı seçilen Giorgio Napolitano, hükümet kurma görevini bugün Demokrat Parti genel sekreter yardımcısı Enrico Letta'ya verdi.

İtalya'da geçtiğimiz Şubat ayında yapılan genel seçimlerden bu yana bir hükümet kurulamaması ülkede ekonomik krizden sonra ikinci bir krize neden olmuştu. Geçen hafta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bu göreve ikinci defa getirilen ilk kişi olarak tarihe geçen Giorgio Napolitano hükümetsizlik krizini bitirmek üzere çalışmalara başlamıştı.

Dün geniş kapsamlı bir teknokrat koalisyon hükümeti kurulması üzerine mutabakat sağlandığı haberlerinin basına yansımasının ardından bugün öğle saatlerinde Demokrat Parti genel sekreter yardımcısı Enrico Letta hükümet kurma görevini almak üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na kendi kullandığı aracıyla geldi. Cumhurbaşkanı Napolitano ile yaklaşık yarım saat süren görüşmenin ardından basın açıklaması yapan Letta, ülkenin içinde bulunduğu bu zor durumda verilen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacağını bildirdi. Letta, "Bu görevi kabul ettim çünkü ülkenin içinde bulunduğu bu kırılgan ve düzensiz durum devam edemez. Ülke bir hükümet bekliyor." dedi.

Enrico Letta yarın tüm partilerle ve ilk olarak da Silvio Berlusconi'nin partisi Özgürlükçü Hareket Partisi (PDL) ile görüşeceğini belirtti.

Letta,"Bu hükümet her ne pahasına olursa olsun kurulmayacak, şartlar olgunlaşırsa kurulacak." diyerek her görüşe yer verileceğinin altını çizdi.
20 Ağustos 1966, Pisa doğumlu olan Enrico Letta, Massimo D'Alema'nın başbakanlığı döneminde 32 yasında bakan olarak İtalya tarihindeki en genç bakan unvanına sahip olmuştu. Bugüne kadar Avrupa Politikaları Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Bakanlar Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulunan Letta, Avrupa ülkelerince de desteklenen bir aday olarak tanımlanıyor .