Vali Yaman: Türkçe Olimpiyatları'nı Heyecanla Bekliyoruz

Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, ilde üçüncü kez düzenlenecek Türkçe Olimpiyatlarını heyecanla beklediklerini söyledi.

Yaman, "Dünyanın 140 ülkesinde hizmet eden kardeşlerimizi ve bunlardan ülke olarak 2 bin öğrenciyi ve il etkinlikleri kapsamında 30 ülke 65 öğrenci kardeşimizi misafir edecek olmaktan mutluluk duyuyoruz." dedi.

Mustafa Yaman, ilde üçüncü kez düzenlenecek Türkçe Olimpiyatları öncesinde hazırlıkları görüşmek üzere il, ilçe ve belde belediye başkanları ile bir araya geldi. Vali Yaman, toplantıda, bu sene 'Evrensel Barışa Doğru' sloganıyla 11’ncisi düzenlenecek Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’ni (Türk Olimpiyatları) hazırlıklarını değerlendirdi.
"Türkçe Olimpiyatları ile Atatürk’ün 1. Türk Dili Kurultayı’nda söylediği ‘Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil, şuurla işlensin’ sözünün doğruluğu kanıtlanmıştır." diyen Vali Yaman, "Kırklareli’nde 3.kez düzenlenecek olimpiyatları heyecanla bekliyoruz. Dünyanın 140 ülkesinde hizmet eden kardeşlerimizi ve bunlardan ülke olarak 2 bin öğrenciyi ve il etkinlikleri kapsamında 30 ülke 65 öğrenci kardeşimizi misafir edecek olmaktan mutluluk duyuyoruz. Türkçemiz bir dünya dilidir, kardeşlik dilidir ve sevgi dilidir, bu kardeşlerimiz sayesinde ülkemizden ve ilimizden bütün dünyaya insanlığı seviyoruz mesajı gönderiyoruz." dedi.

Vali Yaman, ilde 3.kez düzenlenecek olimpiyatlara desteklerinden dolayı tüm belediye başkanlarına ayrı ayrı teşekkür ettiğini belirtti.

Kırklareli İş Adamları Derneği Başkanı Emre Yurdakul ise yaptığı konuşmada, "Dil insanların birbirlerini anlamasını ve kaynaşmasını sağlayan bir unsurdur. İletişim çağında kültürlerin birbirleri ile kaynaşması, farklı kültürlere sahip insanların birbirleriyle anlaşması dil ile olmaktadır. Türkiye'nin dünya ülkeleri ile geliştirdiği ilişkiler, Türkçe öğrenen binlerce öğrencinin mevcudiyeti dilimizin hak ettiği konumu elde edeceğinin emareleri sayılır." diye konuştu.

Türkçe Olimpiyatları'na katılan öğrencilerin, bir yıl boyunca bunun için hazırlandığını belirten Yurdakul, "Türkçe Olimpiyatları bir final niteliğindedir. Yarışmacılar finale gelene kadar birçok aşamadan geçmektedir. Öğrenciler, sınıf ve okul seçmelerinden sonra ülke seçmelerinden geçerek bu olimpiyatlara katılmaya hak kazanmaktadırlar. Bir eğitim yılı boyunca olimpiyatlara yaklaşık 15 bin öğrenci hazırlanmaktadır. Türkiye'deki finallere katılmaya hak kazanan öğrenciler, ülkelerini Türkçe olarak tanıtan stantlar hazırlayıp, kültürlerin kaynaşmasına katkıda bulunmaktadırlar. Her yıl, geleneksel bir keyfiyet kazanan olimpiyatların ödül töreninde, Türk diline ve kültürüne hizmet eden devlet büyüklerine, siyaset adamlarına, basın yayın, eğitim ve sanat camiası mensuplarına özel hizmet ödülleri verilmektedir." açıklamasını yaptı.
Kahvaltıya, Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, Vali yardımcıları M. Erhan Türker, Günay Öztürk, ilçe kaymakamları, 4 ilçe ve 14 beldenin belediye başkanları, ticaret odası ve borsa başkanları da katıldı.

Öte yandan Değerlendirme kahvaltısında, TÜRKÇEDER’in Türkçeye olan vefası, ülke insanına duyduğu güven ve gelecek nesillere olan inancıyla başlattığı Türkçe Olimpiyatlarının güçlenerek muhteşem bir organizasyona dönüştüğü, 2003 yılından bu yana her yıl aralıksız gerçekleştirilen olimpiyatların yurt dışında da Türkçeye karşı büyük bir heyecan ve ilgi uyandırdığı belirtildi.