Ermeni Diasporasından Thy’ye Çirkin Saldırı

Türk Hava Yolları'nın(THY), Güney Amerika'da en büyük ve en etkili Ermeni nüfusuna sahip Arjantin'in başkenti Buenos Aires'e uçuş başlatmasının ardından burada yaşayan Ermeniler, THY reklam afişlerine saldırdı.

THY Arjantin'in başkenti Buenos Aires'e uçması ve burada büyük ilgi görmesi Arjantin’de yaşayan Ermenileri rahatsız etti. THY reklam panolarına sözde Ermeni soykırımı çıkartmaları yapıştıran Ermeniler, insanları boykota çağırdı.

THY, Güney Amerika'nın Sao Paulo'dan sonra ikinci büyük şehri olan Buenos Aires'i 11 Aralık 2012 tarihinden itibaren uçuş ağına kattı. THY'nin Arjantin'in başkenti Buenos Aires seferleri Sao Paulo aktarmalı olarak haftada 4 gün karşılıklı olarak yapılıyor. Bu hatta azımsanmayacak oranda transit yolcu taşıyan THY, 2011 yılı Mart ayında yine Ermeni nüfusun çok olduğu ABD'nin Los Angeles hattında seferlere yeni başladığı dönemde Ermeni diasporası tarafından başlatılan karalama kampanyasının bir benzerini Güney Amerika'da en büyük ve en etkili Ermeni nüfusuna sahip Arjantin uçuşlarında yaşamaya başladı.

Tahminlere göre Arjantin'de 130 bin Ermeni asıllı kişi yaşıyor. THY Los Angeles hattında seferlere başladığında Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi NBA'de Los Angeles Lakers takımında forma giyen Kobe Bryant'ı reklam yüzü seçmesi bazı Ermeni asıllı ABD'lilerin ünlü basketbolcuya tepki göstermesine neden olmuş ve Ermeni diasporası THY'yi boykota çağırmıştı.

Ermeni diasporası Bryant'ı anlaşmayı feshederek, Türkiye'yi soykırımla suçlayan açıklamalar yapmaya davet etmişti. Ermeni diasporası tarafından yürütülen kampanyaya, Ermeni asıllı ABD'li magazin yıldızı Kim Kardashian da müdahil olmuş ve twitter üzerinden bir kampanya başlatarak NBA yıldızı Kobe Bryant'ı, THY ile imzaladığı reklam anlaşmasını iptal etmeye çağırmıştı. Ancak ünlü basketbolcu bu çağrılara kulak asmayarak anlaşmasına devam etmişti. Geçtiğimiz yıl da THY Los Angeles İstanbul arasında 190 bin yolcu taşıyarak bunlar arasında Ermeni asıllı ABD'lilerin de azımsanmayacak oranda olması dikkat çekerken şimdi de Arjantin'de Ermeni diasporası harekete geçti.

Los Angeles hattında THY aleyhine başlatılan Ermeni diasporası boykotunun aynısı Güney Amerika'da en büyük ve en etkili Ermeni nüfusun olduğu Arjantin uçuşlarında başladı.

THY'nin Arjantin'in başkenti Buenos Aires seferlerine Sao Paulo aktarmalı olarak başlaması ve bu hatta beklediğinden daha fazla ilgi görmesi, ülkede Türk şirketinin reklamlarının olması bazı Ermeni asıllı Arjantinlileri kızdırdı. Seferlerin başlaması sayesinde iki ülke arasında ticaret, turizm ve kültür alışverişi gelişmeye başlaması ülkede yaşayan Ermeni diasporasının kızgınlığını daha da artırdı. Özellikle Ermeni asıllı Arjantinlilerinde seferlere ilgi göstermesini duyan Ermeni diasporası Arjantin'de harekete geçerek sosyal paylaşım sitelerinde THY aleyhine boykot çağrısında bulunurken THY'nin reklamlarına sözde soykırım çıkartmaları yapıştırarak tepkilerinin dozunu artırdılar.
Kaynak: İHA