'yabancı Avukatlık Şirketlerinin Avukatlık Mesleğini İcra Etmesi Engellenmeli'

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Başkanı Vedat Ahsen Coşar, danışmanlık hizmeti vermesi gereken yabancı avukatlık şirketlerinin Türkiye'de kanunları by pass ederek avukatlık mesleğini icra etmesinin engellenmesini istedi.

'yabancı Avukatlık Şirketlerinin Avukatlık Mesleğini İcra Etmesi Engellenmeli'
Türk avukatların ABD'de, Almanya'da, Fransa'da yada İtalya'da avukatlık yapamadığına dikkat çeken Coşar, “Bizim için kapalı olan bir yolun onlar için de herhalde kapalı olması gerekir. Karşıyım en azından bir mütekabiliyet şartı olması gerekir." dedi.

Bursa Barosu'nun öncülüğünde Almira Otel’de bir araya gelen 35 ayrı baroya bağlı genç avukatlar, sorunlarını tartıştı. Türkiye'de ilk defa genç avukatların bir kurultay düzenlediğini belirten TBB Genel Başkanı Vedat Ahsen Coşar, mesleki sorunlara dikkat çekti. Sorunların başında ekonominin geldiğini belirten Coşar, KDV'nin kaldırılmasını, vergi oranlarının indirilmesini istedi.
Yabancı avukatlık şirketlerinin 2001 yılında Avukatlık Kanunu'nun 44. maddesinde yapılan değişiklikle Türkiye'ye girdiğini dile getiren Coşar, şunları ifade etti: “Ben şahsen yabancı avukatlık şirketlerine, mevcut yasadaki düzenlenme şekli itibariyle de karşıyım. Çünkü o düzenlemeyle sadece danışmanlık faaliyeti gösterebilirler. Oysa kanundaki mevcut düzenlemeyi de by pass etmek suretiyle danışmanlığı da aşarak, fiilen burada yabancı avukatlık şirketleri, avukatlık mesleğini Türk avukatlar aracılığıyla sürdürüyorlar. Dolayısıyla biz Türkiye Barolar Birliği olarak, yabancı avukatlık şirketlerine karşıyız. Hazırladığımız taslakta da, yabancı avukatlık şirketleriyle de ilgili olarak yer alan herhangi bir düzenleme yok. Bu yanlış ifade ediliyor. Biraz da bize haksızlık yapılıyor. Bunun böyle olduğu başkanlar kurulu toplantısında kitap haline getirildi.

Oradaki konuşmalarla bellidir.”
Türk avukatların ABD'de, Almanya'da, Fransa'da yada İtalya'da avukatlık yapamadığına dikkat çeken Coşar, şöyle devam etti: “Bizim için kapalı olan bir yolun onlar için de herhalde kapalı olması gerekir. Karşıyım en azından bir mütekabiliyet şartı olması gerekir. Evet yasada bir mütekabiliyet şartı var. Ama daha önemli olan husus şu. Danışmanlık olarak bir çerçeve çizilmiş olmasına rağmen o danışmanlık firması dışında faaliyet gösteriyorlar. Bunun bir defa kesinlikle engellenmesi gerekir. Danışmanlıktan daha ziyade Türkiye'de, bazı avukatları istihdam etmek suretiyle kanunu by-pass etmek suretiyle fiilen avukatlık mesleğini yabancı avukatlık şirketleri yapıyor. Sorun da budur.”
Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz ise genç avukatların başlattığı bu buluşmanın tüm Türkiye'de karşılık bulmasını, her yıl başka bir kentte, bunun gerçekleştirilmesi gerektiğini umut ettiklerini ifade etti.

Yabancı avukatlık şirketlerinin Türkiye'de faaliyet göstermesine de değinen Demiröz, "Türkiye'deki hukukçularımızın, gerek nitelik, gerek de nicelik açısından yeterliliğinden zerre kadar kuşkumuz yok. Böyle bir alanın doldurulması için boşluk olsa tamam, yetersizlik olsa tamam. Ama kesinlikle böyle bir şey olması söz konusu değil. O yüzden biz de buna karşıyız.” dedi.