Türk İşadamları, Güney Afrika’ya Okul Hediye Etti

Gaziantep merkezli Çalışkan Grup ile Güney Afrika'da faaliyet gösteren Sumo Coal’un yöneticileri İsrafil ve Şemsettin Çalışkan kardeşler, Güney Afrika’nın idari başkenti Pretoria’da 500 öğrenci kapasiteli okul inşa etti.

Sunuculuğunu bir zamanlar Fenerbahçe’de top koşturan ünlü futbolcu Johan Moshoe’nin yaptığı Star Koleji’nin açılışını, Gauteng eyaleti Eğitim Bakanı Barbara Creecy yaptı.
Program, Fenerbahçe’nin yanında, Gençlerbirliği, Kocaelispor ve Bursaspor’da forma giyen Moshoe’nin Türkçe espirileri ile başladı.

Halihazırda Star Koleji’nin futbol takımının antrenörlüğünü yapan Mosheo, 11 yılını verdiği Türkiye’yi çok sevdiğini ve özlediğini dile getirdi. Programda, siyah öğrencinin “Kara Dillim” şarkısı ile küçüklerin dans gösterileri büyük alkış aldı.
Açılışa Eğitim Bakanı Creecy’nin yanında, milletvekilleri, Türkiye'nin Pretoria Büyükelçisi Kaan Esener ile Azerbaycan, Gürcistan, Zambiya, Ukrayna’nın Güney Afrika elçileri, diplomatlar, siyasetçiler ve Türk işadamları katıldı.

Mosheo, başkente büyük bir eğitim yuvası hediye eden Türk yatırımcılara minnettarlıklarını sunduktan sonra İsrafil Çalışkan’ı temsilen oğlu Fatih Çalışkan ile Şemsettin Çalışkan’ı sahneye davet etti. Greecy, Çalışkan kardeşlere teşekkür plaketini takdim ettikten sonra kürsüde şöyle konuştu: “Öncelikle bu muhteşem binayı bize hediye ettiğiniz için sizlere çok teşekkür ediyorum. Güney Afrika’da 8 eğitim kurumu açan Ufuk Eğitim Vakfı’na çok teşekkür ediyorum. Şu an açılışını yaptığımız okul diğerlerinin amiral gemisi olacaktır. Ama umarım bu sonuncusu olmaz. Daha fazlasını açarsınız. Türk okulları öğrencilere sadece akademik eğitim vermiyor. Eğitimin spor, kişisel gelişim, aile ve toplumsal hayata uyum, evrensel ahlak kuralları gibi yönlerini de ihmal etmeyerek öğrencileri topluma hazırlıyor. Türk okulları bizim çok önem verdiğimiz matematik, bilim ve teknoloji eğitimini başarıyla veriyor. Bu yönden Güney Afrika eğitimine örnek teşkil ediyor. Sizin eğitim yönteminizi yerinde incelemeleri için Türkiye’ye delegasyon gönderdik.” dedi.

Açılışın ardından davetlilere Türk mutfağının lezzetlerinden ikram edildi. Davetliler okulda bir süre sohbet ettikten sonra dağıldı .