Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesi Doğum Gününde Açıldı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde (BEÜ) Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay’ın doğum gününde, adının verildiği kütüphane açılışı yapıldı.

Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesi Doğum Gününde Açıldı
BEÜ Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu’nda YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay’ın adının verildiği kütüphanenin açılışı töreni düzenlendi.

Törende, kütüphanenin tanıtım filmi ve Günay’ın hayat hikayesinin anlatıldığı sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi.

Törende konuşan Günay, öğretim üyeliği yapması nedeniyle Zonguldak’a ve BEÜ'ye ilgi duyduğunu söyledi.

Türkiye'deki üniversitelerin kütüphanelerindeki toplam kitap sayısının 11 milyon 697 bin 790 olduğunu belirten Günay, ciltlenmiş süreli yayın sayısının ise 1 milyon 827 bin 979 olduğunu ifade etti.

Günay, "Ülkemizdeki bu rakamları ABD ve İngiltere'yle karşılaştırıldığında elbette yetersizdir. Dünyanın en büyüğü Amerika Kongre Kütüphanesi’nde yaklaşık 30 milyon kitap bulunuyor. Bu sayı Harvard Üniversitesinde 15,5 milyon civarındadır. Türkiye'deki bütün üniversitelerin toplam kitap sayısının Harvard'daki 15,5 milyon kitap sayısına bile ulaşamadığını görüyoruz. Dünya startlarını yakalamak için daha çok çalışmamız gerekiyor” dedi.

Türkiye'deki kütüphanelerde geçiş dönemi yaşadığını vurgulayan Günay, ülke genelindeki tüm kütüphanelerin ortak bir veri tabanında entegrasyon çalışmaları yapıldığını ifade etti.

Günay, kütüphanelerde yer alan kaynakların tek noktadan sorgulanabilmesi işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi ve elektronik kaynaklardan kullanıcılara çeşitli bilgilendirme mesajları yollanabilmesini sağlayacak sistem kurulacağını sözlerine ekledi

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı ve İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu ise kütüphaneye Günay'ın adını verdiği için BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer'i kutladı. Tekelioğlu, “Vefa duygusu çok önemlidir. Yapılanın kıymet bulması güzel bir şey. Tahmin ediyorum ki okumayı ve kitapları seven Durmuş Günay da, isminin bir kütüphaneye verilmiş olmasından dolayı mutludur. Üniversitelere Türkiye'ye önünü açma noktasında çok önemli görevler düşüyor. Bugün üniversitelerimiz ne kadar başarılı bilemiyorum. Bunun değerlendirilmesi zor bir konu. Üniversitelerin gerçek fonksiyonu, ülkelerin önünü açma ve yön gösterici yapıda olmalarıdır. Toplum olarak insanları eğitmeye çok meraklıyız. İnsanlar kendi kendilerine eğitebilirler ama yol göstermek, birtakım imkanları vermek önemlidir. Bunun da yolu kitaptan geçiyor" diye konuştu

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir de Günay'ın adına tahsis edilen kütüphanenin açılış töreninde bulunmaktan onur duyduğunu ifade etti.

Demir, "Bir Anadolu çocuğu olarak bu noktaya gelmiş bir büyüğümüz için yapılan bu törenin çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Bu töreni düzenlediği için rektörümü kutluyorum. Üniversite gençliği adına hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi

Rektör Özer, katılımcılara teşekkür ederek, kütüphaneye Durmuş Günay’ın isminin verilmesi ve Günay’ın BEÜ’ye verdiği hizmetler nedeniyle ödül verilmesi ile ilgili BEÜ senatosunun aldığı kararları okudu. Günay’ın BEÜ’ye destekleri nedeniyle hizmet ödülü, Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız tarafından, senato kararları ise Rektör Özer tarafından verildi.

Törenin ardından kütüphanenin açılışı gerçekleştirildi.

Günay, ÖSYM Başkanı Ali Demir, Milletvekili Tekelioğlu, Rektör Özer ile davetliler, öğrencilerle sohbet etti.

Gezi esnasında Günay, kendisi için hazırlanan sürpriz doğum günü pastasını da kesti. Rektör Özer, açılışın Günay’ın doğum gününe denk getirildiğini ifade etti.

24 saat hizmet veren kütüphanenin görme engelliler için ayrılan kısımda gezildi. Davetlilere, görme engelli bir öğrenci uygulamalı olarak, sistemden nasıl yararlanabildiği gösterildi. Açılışın ardından davetlilere kokteyl verildi.

Kaynak: İHA