İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu'nun Açıklaması

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'de Çiçek Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında 4 milyon mevsimlik çiçek, yer örtücü, ağaç ile ağaççık alımına ilişkin 3,5 milyon liralık protokol imzalandı.

Kocaoğlu, Bayındır Dutluköy mevkinde düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, Küçük Menderes bölgesinin kalkınması amacıyla 2007 yılından bu yana bölge üreticilerinden toplam 63 milyon 200 bin liralık tarım ürünü satın aldıklarını belirtti.

Başarıda en önemli payın, kooperatifte örgütlenmiş çiftçilere ait olduğunu ifade eden Kocaoğlu, "Eğer üretim gücüne tek başına ulaşamıyorsak, üreticileri birleştireceğiz. Böylece kooperatif ya da birlik pazarda büyük oyuncu olur- dedi.

Bayındır'ın, Türkiye'de çiçekçiliğin başkenti olduğuna işaret eden Kocaoğlu, şöyle konuştu:

"Buradaki iş, sadece alışveriş yapmak, üreticinin cebine para koymak değil. Bugün çiçekçilerimiz ekonomik olarak güçlendiler, ihracat yapar hale geldiler. İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, dışarıya çiçeklerini satıyorlar. Önce Türkiye'ye açıldılar, sıra Avrupa'ya çiçek satmaya ve Hollanda'yla yarışmaya geldi. Hollanda gibi sınırlı toprakları olan bir kentin, denizi doldurarak yaptığı tarımla, böyle verimli ovaları olan bir yerin yarışması iş bile değil. Yeter ki biz birbirimize güvenelim. Yaklaşık iki yıldır Büyükşehir Belediyesi Tarım Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ile İl Tarım Müdürlüğü'nün Arıkbaşı'nda 600 dönüm arazide bir çiçekçilik organize bölgesi kurması için çalışıyoruz. Prosedürler devam ediyor. El birliğiyle İzmir'de Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi'ni kuracağız."

Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan ise ilçede çiçek üretiminin gelişmesine en büyük katkıyı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sözleşmeli üretim modelinin koyduğunu bildirdi.

Konuşmaların ardından, Kocaoğlu ile Sümerkan, 3,5 milyon liralık alımı içeren protokolü imzaladı.

Muhabir: Zeynep Hoşgörür

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
Kaynak: AA