Büyükşehir Belediyesince Düzenlenen Etkinliğe, 41 Ülkeden Bine Yakın Çocuk Katıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Bugün yaşanan çatışma ve olumsuzlukların gelecekte yaşanmaması için bu günün çocukları, çok daha iyi bir gelecek inşa etmek üzere yetişmeliler" dedi.

Bakan Ergün, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen "23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali"nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, 23 Nisan'da çok daha büyük kutlamalarla Türkiye'de bayramının devam edeceğini belirtti.

Bu bayramı ulusal egemenlik kavramıyla bütünleştirmenin önemli olduğunu ifade eden Ergün, 1920'nin 23 Nisanı'nda bağımsızlık mücadelesinin milli iradeye dayalı olarak yürütüldüğünü kaydetti.

Ergün, 23 Nisan'ın bayram haline getirilerek çocuklarla milli egemenlik ve bağımsızlık arasında yakın bir ilişki kurulduğunu dile getirerek, bunun, bayramın en önemli kavramlarından biri olduğunu anlattı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın uluslararası ortamda kutlandığına dikkati çeken Ergün, "Bugün yeryüzü, barışa o kadar muhtaç, o kadar muhtaç ki gelecekte, bugün yaşanan çatışma ve olumsuzlukların yaşanmaması için bu günün çocukları, çok daha iyi bir gelecek inşa etmek üzere yetişmeliler. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, uluslararası kutlanarak dünya barışına gelecekte çok büyük katkılar sunacak" diye konuştu.

Kocaeli'deki kutlamalarda temanın "bilim" olarak belirlenmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Bakan Ergün, İbn-i Sina'yı çocuklara rol model olarak gösteren bir yaklaşım içinde bulunulduğuna dikkati çekti.

Ergün, İbn-i Sina gibi büyük bir bilim adamlarının çocuklar tarafından örnek alınmasının, çocukların her birinin, onun yolunda yürümeye talip olmasını sağlayacağını kaydetti.

-"Suriyeli çocuklara oyuncak gönderilecek"-

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da çocukların kendileri için çok değerli olduğunu belirterek, bundan dolayı çocuklara özel olarak bayram armağan eden tek ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

Dünyanın 41 ülkesindeki çocukların bayramı kutlamak için Türkiye'ye geldiğine vurgu yapan Karaosmanoğlu, çocukların Kocaeli'de kaldıkları sürede Türkiye ve Kocaeli hakkında doğru bilgiler edineceğini belirtti.

Karaosmanoğlu, Türkiye'de kurulan kamplarda hayatlarını sürdüren Suriyeli çocukları, Kocaelili çocukların unutmadığına işaret ederek, "Bir dünya oyuncak" sloganıyla oluşturulan dev kumbarada festival boyunca birikecek oyuncakların bu kamplara gönderileceğini ifade etti.

Konuşmaların ardından Bakan Ergün ve Karaosmanoğlu, festival kapsamında açılan stantları gezdi.

Bakan Ergün, alanda kurulan "Bir dünya oyuncak" kumbarasına oyuncak attıktan sonra elektronik ortamda oluşturulan platformda penaltı atışı gerçekleştirdi.

-Festivalden notlar-

Festival kapsamında, 41 ülkeden bine yakın çocuğun geldiği Kocaeli'de, "23 Nisan Uluslararası Çocuk Festivali" açılışı öncesinde bazı aileler, yabancı öğrencilerle fotoğraf çektirdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Fuar Merkezi'nde kurulan stantlarda çocuklar, bilime ve sanata dair birçok eseri inceleme fırsatı buluyor.

Türkiye'deki merkezlerde yaşayan Suriyeli çocuklar için otomobil maketinden oluşturulan kumbaraya oyuncak atan çocuklar, daha sonra merkezdeki stantları gezdi.

Çocuklar, fuar merkezinin ortasındaki 2 otomobil üzerinde çeşitli boyaları kullanıp çizimler yaparak gönüllerince eğlendi.

Cam üfleme sanatıyla tanışan fuar katılımcılara, burada konuyla ilgili bilgi verildi.

Festival alanında zemine yerleştirilen piyanoyu ayaklarıyla çalan çocuklar, ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü.

Muhabir: Kadir Yıldız

Yayıncı: Murat Paksoy
Kaynak: AA