Cumhurbaşkanı Napolitano'dan Açıklama

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, hükümet krizini aşmak için belirlediği ''Akil adamlar komisyonu''nun çalışması için 8-10 günlük sürenin doğru bir zaman dilimi olduğunu belirtti.

Napolitano'nun, ''Akil adamlar komisyonu''na ilişkin açıklaması, cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde yer aldı.

Açıklamada, ''Akil adamlar komisyonun çalışması için 8-10 süre zarfı, doğru bir zaman. Merkezde bulunan acil ve ciddi problemler ışığında hükümet sorununa çözümler bulmaya çalışacaklar'' ifadesini kullanan Napolitano, komisyonun 10 erkek üyeden oluşmasına gösterilen tepkiyle ilgili de yeni isimlerin dahil edilebileceğini, durumun aciliyeti ve zorluğu nedeniyle cumartesi günü hızlı bir seçim yaptığını belirtti.

Kadın üye bulunmamasına ilişkin tepkiyi anladığına ve konunun üzerinde durduğuna değinen Napolitano, ''Bu konuda üzgünüm ve özür diliyorum. Kısa bir süre içerisinde hızlı karar almak durumundaydım'' değerlendirmesinde bulundu.

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, iki ayrı gruptan oluşan ''Akil adamlar komisyonu''nun çalışmaları sırasında kadınlardan gelecek önerileri dikkate alacağını da kaydetti.

-Bersani'nin görüşleri-

Öte yandan, geçen haftalarda hükümeti kurmakla görevlendiren ancak çabaları sonuçsuz kalan Demokrat Parti ve merkez sol bloğun lideri Pier Luigi Bersani, düzenlediği basın toplantısında, İtalya'nın değişime ihtiyacı olduğunu belirterek, ''Ülkenin gerçek durumu hakkında derin bir endişe var. Değişime bariz bir şekilde ihtiyaç var'' dedi.

Değişim için güven eksikliği olduğunun altını çizen Bersani, rakipleri Özgürlükçü Halk Partisi'nin dile getirdiği ''yeniden sandıklara gidilsin'' önerisinin sorunları çözmeyeceğini, ülkenin geçici değil, değişimden yana gerçek bir hükümete ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Muhabir: Barış Seçkin

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA