Hastanenin Atıl Koridoru Osmanlı Sokağı Oldu

Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasına bir katkıda Devlet Hastanesi’nden geldi.

Hastane içerisinde atıl durumda olan bir koridora Osmanlı Sokağı yapıldı. Tarihi evlerin minyatürlerinin yer aldığı sokakta hasta ve yakınlarının vakit geçirmeleri için de alanlar oluşturuldu. İçerisine bir de Hürrem Sultan Çeşmesi’nin yapıldığı sokak, hastanenin en rağbet gören alanı haline geldi. Sokakta Osmanlı dönemini simgeleyen eserlere yer verdiklerini belirten Hastane Yöneticisi Uz. Dr. Kazım Sarıcı, bu sayede Osmanlı kültürünü hastanede yaşatmaya çalıştıklarını ifade etti.

Hastane içerisinde bulunan boş bir koridoru değerlendirmek isteyen hastane yönetimi, yapılacak yenileme çalışmaları içerisinde hastaların ilgisini çekebilecek bir fikir geliştirdi. Eskişehir Devlet Hastanesi Yöneticisi Uz. Dr. Kazım Sarıcı tarafından planlanan Osmanlı Sokağı ile hastanede tarihi bir bölgenin minyatürü oluşturuldu. Tarihi evlerin birebir kopyalarının yapıldığı sokakta ayrıca hastaların yakınlarıyla birlikte vakit geçirebileceği alanlar yapıldı. Bakkal olarak hazırlanan kafeteryadan hastaların istedikleri ürünü almaları sağlandı. Sokağa ayrıca Hürrem Sultan’ın vakıf ve sağlık işlerine yaptığı hayırların anılması için bir de çeşme hazırlandı. Osmanlı Sokağı’nın açılışını doktorlar ve hastaları birlikte yaptı. Kamu Hastaneleri Birliği Eskişehir Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Fidan’ın katılımıyla gerçekleştirilen açılışta Osmanlı şerbeti ve lokma tatlısı ikram edildi. Düzenlenen törende konuşan Sarıcı, Eskişehir’in Türk Dünyası Kültür Başkenti olması nedeniyle bir Osmanlı hatırasını hastanede yaşatmak istediklerini söyledi.

“Burası eskiden bizim hastanemizin bir koridoruydu. Bir sümülasyon gibi bu evlerin bir benzerini hakikatleri gibi yapmaya çalıştık.” diyen Başhekim Sarıcı, sokakta Osmanlı dönemini simgeleyen sembollere yer verdiklerini ifade etti.

Yer döşemelerinin Osmanlı sokaklarını andırdığını kaydeden Sarıcı, ayrıca minyatür fotoğraflarla o dönemin ruhunun sokağa aktarıldığını söyledi.

Sokağa bir de Hürrem Sultan Çeşmesi’ni de eklediklerini kaydeden Sarıcı, “Bunu bilerek yaptım. Çünkü Hürrem Sultan benim hayatımda çok önemli bir değer. Çünkü onun yaptığı vâkıfın hastanesinden ben ihtisas aldım. Şimdilerde bu naif ve büyük kadının ruhu değişik vesilelerle incinse de onun ne kadar büyük bir insan olduğunu buraya simgelemek istedik." ifadelerini kullandı. Hastanenin hiç kullanılmayan bir koridorunu en uğrak mekân haline getirdiklerini söyleyen Eskişehir Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. H. Kürşat Dede ise, “Eskişehir Türk Dünyası Kültür Başkenti biz bu kapsamda ne yapabiliriz diye düşündüğümüz zaman bu sokak aklımıza geldi. Osmanlı'nın tarihimizin bir parçasını burada yaşatmak istedik. Güzel bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Vatandaşlarımız memnun. Bizler memnunuz. Bu atıl yeri böylece bir yaşam alanına dönüştürmüş olduk.” diye konuştu.

Osmanlı sokağını ziyaret eden hastalar ve yakınları ise yapılan çalışmadan oldukça memnun kaldı. Hastanenin içerisinde farklı bir havanın oluştuğunu belirten hastalar emeği geçen herkese teşekkür etti .