Dağda Kızını Kaybeden Baba: Bu Acıyı Yüreğinde Hissetmeyenler Barışı Anlamazlar

Van’a gelen Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu, bir kızı dağda olan ve diğer kızını ise dağda kaybeden Abi ailesini ziyaret etti.

Dağda Kızını Kaybeden Baba: Bu Acıyı Yüreğinde Hissetmeyenler Barışı Anlamazlar
Acılı baba Ferzende, heyete, "Bu acılar bitsin. Bu sürece anlam verenler ciddi şekilde bunun üzerinde dursun. Çok zor bir acıdır. Bu acıyı yüreğinde hissetmeyenler barışı anlayamazlar." dedi.

Hakkari’deki temaslarından sonra Van’a gelen Akil İnsanlar Heyeti sabah saatlerinde Van’ın Hacıbekir Mahallesi’nde ikamet eden Ferzende Abi ve ailesini ziyaret etti. Can Peker, Sibel Eraslan, Ayhan Ogan, Mahmut Arslan, Abdurrahman Kurt ve Zübeyde Teker’in yer aldığı heyet, ailenin reisi Ferzende Abi tarafından karşılandı. Burada Abi ile görüşen heyet, ailenin sıkıntılarını ve süreçle ilgili görüşlerini dinleyerek not aldı. Mahalle sakinlerinden de bazı bayanların hazır bulunduğu görüşmede Abi, yöneltilen sorulara cevap verdi. 20 yıl önce Hakkari’den göçe zorlandığını, sürekli tutuklanarak cezaevine konulduğunu anlatan Abi, bir kızının dağda olduğunu, bir kızının da öldüğünü söyledi.

Ferzende Abi, "Sık sık tutuklandım. Yapılan haksızlıklara, hakaretleri tahammül edemiyordum. Bu süreçte de yapılan baskılara karşı çıktığım için hep PKK’lı olarak gösterildim. 12 kez tutuklandım. Yaklaşık 230 gün işkencede kaldım. 25 gün Filistin askısında kaldım. Hem sıkma hem elektriklerden dolayı yumurtalıklarım patlatıldı. Cezaevinde tedavi etmediler. Böyle bir hastalığın olacağını bildiğimiz halde tedavi edilmedim. Ondan sonra mesane kanserine dönüştü.” ifadelerini kullandı.
Göçten sonra burada da rahat bırakılmadıklarını, çocuklarının gözü önünde her gün gözaltı yaşadıklarını, çocuklarının da buna dayanamadığını dile getiren Abi, “8 tane çocuğum var. Bir kızım da tutuklandı hep benim yüzümden. ‘İşte senin baban bu’ diye yaşama hakkı tanımadılar.” dedi.

Can Peker’in “Bu kadar mücadelenin karşılığı tabi olmalı bu kadar şehit verildi ama iki taraftan da verildi.

Tabiî ki Kürt meselesi diye bir şey var ama. Asıl mesele insan hakkıdır. Kürt meselesinin mesele olarak gördüğü sorun olarak gördüğü her şey insan hakkıdır. Ama bu Kürtler için var. Ama bunun dışında diğer insanlarda insan haklarının eksikliğinden çekiyor. Dolayısıyla insan haklarının Türkiye’ye gelmesi için çalışmamız lazım. Yani Kürt meselesinin temelinde insan hakları sorunu var.” demesi üzerine Ferzende Abi, “Doğru ben empati yapıyorum. 40 bin insan işkence yaşadı onlar öyle bir şey yaşamadı. İşkenceler ölümden beter. Kürdistan’da işkence görmeyen bir ana, bir baba, kardeş kalmadı. Sakat kalmayan kimse kalmadı.” açıklamalarında bulundu.
Beklentisinin sorulması üzerine Abi, “Biz tatmin değiliz. Hükümetin samimiyetine güvenmiyoruz.. İçinde Kürtlerin, Kürt halkının dini, kültürü benliği geçmeyen bir süreç olumlu karşılanmaz. Mutlaka bunun bir karşılığı olmalı, ismi net konulmalı. Böyle olursa süreci destekleriz. Başımızın üstüne koyarız.” şeklinde konuştu.

Yapılan çay ikramlarının ardından heyet, cuma namazına gitmek üzere bulunduğu yerden ayrıldı. Kadınlardan ve çocuklardan oluşan bir grup, artık insanların ölmesini istemediklerini ve bu ülkede barış içerisinde yaşamak istediklerini söyledi.