Sgk Sorgun İlçe Müdürü Sülbü’den, Gelir Testi Uyarısı

Yozgat’ın Sorgun Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürü Mustafa Sülbü, herhangi bir sosyal güvenlik kapsamında bulunan vatandaşların sigortalılık süreleri bittiğinde, mağdur olmamaları için sosyal güvencelerinin sona ermesini takiben bir ay içerisinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından gelir testi yaptırmaları gerektiğini, yaptırmayan kişilerin aylık 117 lira 43 kuruş borçlandığını söyledi.

Sgk Sorgun İlçe Müdürü Sülbü’den, Gelir Testi Uyarısı
Genel Sağlık Sigortası’nın (GSS) 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren herkes için zorunlu hale geldiğini, bu zorunlulukla birlikte gelir testi uygulamasının da hayatımıza girdiğini ifade eden Sülbü, “Genel Sağlık Sigortası herkes için zorunlu hale gelmesiyle birlikte, birçok kişinin kendi başvurusu ve bilgisi dışında, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından re’sen Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edilmektedir. Bu kişiler prim borcu olduğu, gelir testine başvurması gerektiği yönünde SGK’dan tebligat ve ödeme emri almaya başladı.

Bu şekilde prim borcu çıkarılanlar daha çok, 18 yaşını doldurdukları için prim ödemeksizin genel sağlık sigortasından yararlanma hakkını kaybeden, yaşlarını doldurmaları nedeniyle anneleri veya babaları üzerinden sağlık yardımı alma hakkını kaybeden çocuklar ile 4/a kapsamındayken işten ayrılmaları nedeniyle sigortalılık niteliğini yitiren işçilerden oluşmaktadır. Gelir testi ile ilgili başvurunun, re’sen GSS’li olarak tescil edilen kişinin adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde (ADNKS) kayıtlı ikametinin bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yapılması gerekmektedir” dedi.

Kaynak: İHA