Özal, Başkanlık Sistemini Türkiye'ye 1983’de Getirmek İstemiş

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Türkiye’ye başkanlık sistemini 1983’de getirmek istediğini ancak bunu yapamadığı için çok üzüntü duyduğunu kendisine anlattığını söyledi.

Kuzu, ziyaret için geldiği Eskişehir’de 20 yıl önce vefat eden merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile aralarında geçen bir diyalogu anlattı. Özal’ın ölmenden kısa bir süre önce İstanbul’da iken kendisini bir otele çağırarak bir süre görüştüğünü anlattı. Burada Özal’ın kendisine bir itiraf ve pişmanlıktan bahsettiğini aktaran Kuzu, “Özal, 'keşke 1983’te başkanlık sistemini getirseydim, sonra olmadı' diyerek pişmanlığını anlattı.” dedi.

Burhan Kuzu, Özal ile aralarında yaşananları şöyle aktardı: “Özal, bana, 'Burhan hocam! Senin başkanlık modeliyle alakalı kitaplarını, çalışmalarını epey inceledim, okudum. Sonra da senle epeyce görüştük. Senin bu çalışmaların beni çok etkiledi. Ben bu modeli 1983’de Türkiye’ye getirmek istedim. Ancak ekonomi çok kötü. Türkiye adeta batmış. Hemen ekonomiye sarıldım' dedi.

"Özal’ın ekonomiyi düzelttikten sonra 1987’de de başkanlık sistemini getirmeyi planladığını, ancak bunun gerçekleşmediğini kendisine bu sohbette aktardığını kaydeden Kuzu, Turgut Özal'ın şöyle konuştuğunu ifade etti: “Burhan Hocam, derken 1987 geldi, siyasal, sayısal o gücümü bulamadım. Yani içinden çıkanlar oldu partiden, sayı olarak da tam yetiştiremedik. Dolayısıyla da bu başkanlık sistemini yapamadık. Yapamadık ama bu Mesut Yılmaz, bir isim daha verdi onu vermeyeyim ayıp olur. Bu ikisi beni buraya (cumhurbaşkanlığını kastederek) zorladılar. Bu 4 duvar arasına beni ittiler. Ben burada sıkıldım.”Kuzu, Özal’ın kendisinin düzelttiği ekonomiyi Demirel ve Erdal İnönü koalisyonun perişan ettiğini anlattığını belirterek, “Özal bana bu sohbette 'Hocam, içim kan ağlıyor kan. Ne emeklerle o dengeleri kurdum ben. Keşke 1983’te bu sistemi getirseydim. Ekonomi zaten batmış, biraz daha batsaydı' diye yakındı.” diye konuştu.

Görüşme sonrasında Özal’ın kendisine bir isim listesi verdiğini anlatan Kuzu, “Sonra bana bir liste verdi, 'Sakın hayır deme. Ben Orta Asya gezisine çıkacağım. Gelince bu listeyi bakalım' dedi.

Yeni bir parti de yer alacakların isimleriydi. Ama ömrü yetmedi, geziden geldi ertesi günü vefat etti.” ifadesini kullandı .