Deik Yönetim Kurulu Üyesi Yırcalı Açıklaması

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi Rona Yırcalı, Latin Amerika ile ticaret hacmini 2023 yılında 30 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

DEİK, T.C. Başbakanlık Yatırım ve Destek Ajansı ve EXPO İzmir Yürütme Komitesi yetkilileri, İzmir'in EXPO 2020 adaylığına destek vermek için TOBB Plaza'da Amerika ve Pasifik bölgesi fahri konsolosları ile bir araya geldi.

İzmir EXPO 2020 adaylığına destek toplantısında Türkiye'nin gelişen, değişen ve büyüyen ekonomik yapısı hakkında bilgi veren Yırcalı, "Küresel güç artık transatlantikte değil. Atlantik yüzyılından Asya pasifik yüzyılına geçiyoruz. Türkiye son 30 yılda büyük değişim yasadı. Dış ticaretini liberalleştirdi ve küresel ekonomiye daha entegre hala geldi" diye konuştu.

Yırcalı, 2001 krizinden sonra geçilen ekonomik program ile bankacılık sektöründe, yatırım ortamında, dış yatırım rejiminde, özelleştirme ve mali disiplin sistemlerinde ciddi yapısal reformlar yapıldığını ve tatmin edici sonuçlar alındığını hatırlattı.

-"Türkiye, en büyük serbest piyasa ekonomilerinden biri"-

Bugün Türkiye'nin en büyük serbest piyasa ekonomilerinden ve en büyük sanayi güç merkezlerinden biri olduğunu belirten Yırcalı, "Liberal ekonomi politikalarını benimsemek, AB üyelik sureci ve demokratik rejimi başarıyla uygulamak, bu makro ekonomik gelişmeye yardımcı oldu. Son 10 yıldaki ekonomik istikrar ve hükümetin iş dünyası dostu politikaları sayesinde, Türkiye'deki küresel yatırım hacmi 110 milyar dolara çıktı. Küresel ekonomik krize rağmen" şeklinde konuştu.

2013 yılı itibariyle 30 bin küresel şirketin Türkiye'de faaliyet gösterdiğini anımsatan Yırcalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu Türkiye'nin küreselleştiğinin bir kanıtıdır. Türkiye'nin ihracatı 2012 yılında 152 milyar dolara çıktı. 2002'de 36 milyar dolardı. 2013 hedefi ise 160 milyar dolar. Total ticaret hacmi ise 2012'de 400 milyar dolar oldu. Geleneksel ihracat ürünleri olan tekstil ve ham maddelerin payı düşerken, katma değerli ürünlerin payı arttı. Yüksek kalite ve yüksek teknoloji ürünler yüzde 25'den yüzde 40'a çıktı."

Türk ihracatının artısına katkıda bulunan diğer bir unsurun da hedef pazarların çeşitlendirilmesi olduğuna değinen Yırcalı şunları kaydetti:

"Bu sayede Türkiye ihracatında AB ülkelerinin payı 2002 yılında yüzde 56.6'dan 2012 yılında yüzde 38.8'e geriledi. Afrika Orta Doğu ülkelerinin Türkiye ihracatındaki payı ise yüzde 13'den yüzde 34'e çıktı. Ancak maalesef, Türk ihracatçısı ABD, Latin Amerika ve Asya pasifik ülkelerinden yeterince pay alamadı. DEIK olarak hedefimiz iş adamlarımızın bu bölgelere de penetrasyonunu sağlamak. Latin Amerika bölgesi yarım milyar nüfus ve 6 trilyon dolardan fazla GSMH ve 1,7 trilyon dolar ticaret hacmi ile Türkiye'ye çok büyük fırsatlar sunuyor."

Türkiye'nin Latin Amerika ile ticaret hacmi 2000 yılında 919 milyon dolarken, 2012 yılında 8.1 milyar dolara çıktığına dikkati çeken Yırcalı, "Etkileyici bir artış olarak görünse de, gerçek ekonomik potansiyeli yansıtmıyor, hedefimiz 2023 yılında hacmi 30 milyar dolara çıkarmak" ifadesini kullandı.

-"Fahri konsolosları Dünya Türk-İş Konseyi ile işbirliğine davet ediyorum"-

"Dünya Türk-İş Konseyi ile Türk diasporasını tek bir çatı altında birleştirmeyi hedefliyoruz" diyen Yırcalı, "Türkiye dışında yaşayan Türk iş dünyasının ekonomik ve sosyal işbirliğini arttırmayı düşünüyoruz. Fahri konsolosları DTİK ile işbirliğine davet ediyorum" dedi.

Toplantıda Türkiye'nin mevcut yapısı hakkında bilgi veren T.C. Başbakanlık Türkiye Yatırım Tanıtım ve Destek Ajansı Proje Direktörü Ahmet Cüneyt Selçuk, 2012 yılı verilerine göre Türkiye'nin ihracatının toplam ticaretteki payı, Türkiye'ye yatırım yapan yabancı firmalar, Gümrük Birliği, serbest ticaret anlaşmaları, Türkiye'nin bölgedeki enerji koridorundaki önemi ve konumu, Türkiye'nin çevresindeki ülkelerin enerji potansiyeli, Coğrafi konumunun çevre ülkelere olan yakınlığı, yapısal reformlar, yeni teşvik programı, doğrudan yabancı yatırımlarının 10 yıllık zamanda değişimi hakkında bilgi verdi.

İzmir'in Expo 2020 adaylığının önemine işaret eden Expo 2020 İzmir Yürütme Komitesi Üyesi Muzaffer Tunçağ da, dünyadaki ilk hastanelerden birinin İzmir'de yapılmış olduğunu, şehrin antik dönemdeki durumunu, yüzyıllardan beri insanların İzmir çevresindeki şifalı sular ve çamur banyolarına olan ilgisini anlattı.

Tunçağ, İzmir'in medikal turizminde önemli bir destinasyon olduğunu belirterek, Expo 2020 adaylığı için destek istedi.

Muhabir: Ahmet Hacıfazlıoğlu

Yayıncı: Yılmaz Yıldız
Kaynak: AA