Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, evlat edindirme ve koruyucu aile sistemiyle kurum bakımındaki 0-3 yaşındaki çocukların sayısını hızla düşürüp, dünyaya örnek olmayı amaçladıklarını bildirdi.

Şahin, UNICEF Bölge Direktörü Marie-Pierre Poirier ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren ve verdikleri destekten dolayı Poirier'e teşekkür eden Bakan Şahin, bu desteğin devamını temenni etti.

Bakanlığın yeniden yapılandırılmasının ardından çalıştıkları en önemli konunun "çocuk" olduğunu dile getiren Şahin, "Yaptığımız her çalışmada çocukların yararını gözetiyoruz. Çocuk haklarının güçlendirecek altyapıyı oluşturuyoruz. Çocukların yaşam kalitelerini yükseltmek için politika oluşturuyoruz" diye konuştu.

Aile temelli çocuk politikası yürüttüklerini vurgulayan Şahin, şunları söyledi:

"Edindiğimiz tecrübe ve geldiğimiz noktada, tüm ihtiyaçlarını gidermemize rağmen aile sıcaklığını yaşamayan, anne, baba, kardeşlerin olduğu sıcak yuvada yetişmeyen çocukları güçlü, bilgili, donanımlı, dirençli hale dönüştürmemiz zor oluyor.

Devlet Bakanlığı bünyesindeki daha önceki yapımızda sadece kurumlarımızda kalan bakıma muhtaç çocuklarımızla ilgiliydi. Şu andaki yeni yapımızda ise toplumdaki bütün çocukların yaşam kalitelerini yükseltmek, geleceğine dair politikalar üretmek, bakanlığımızın yeni görev alanı olarak karşımızda duruyor. Bir taraftan da kurumlardaki evlatlarımızın yaşam kalitelerini artırmak amacıyla yaşamın içinde büyümelerini sağlayacak modellemeler oluşturuyoruz."

Çocuk evi ve sevgi evi uygulamaları hakkında bilgi veren Bakan Şahin, koruyucu aile sistemini güçlendirdiklerini dile getirdi.

İhmale ve istismara uğrayan çocuklara verdikleri öneme değinen Şahin, hem mağdur hem fail çocukları hayata kazandıracak şekilde her türlü altyapıyı oluşturduklarını bildirdi. Şahin, "İhmale ve istismara uğramış çocuklara bunu yapanların daha fazla ceza alacağı temel bir yasa vardı, şu anda Adalet Bakanlığı ile yeniden onu çalıştık. Sayın Bakanımız önümüzdeki süreç içerisinde onu Bakanlar Kuruluna sunulacak şekilde hızlandırıyor" dedi.

Bakan Şahin daha sonra konuk heyete kurumlarda kalan çocuklara yönelik hizmetler hakkında slayt eşliğinde bilgi verdi.

Kurumlarda kalan çocukların evlat edindirme ve koruyucu aile sistemiyle aile yanına alınmasını hedeflediklerini dile getiren Bakan Şahin, 2012'de 759 olan kurumlarda kalan 0-3 yaş arasındaki çocuk sayısının, bugün itibarıyla 668'e düştüğünü vurguladı. Şahin, "Bunu çok hızlı şekilde düşürüp mümkünse sıfırlayıp, dünyada en iyi örnek ülke Türkiye olacak. Amacımız ve hedefimiz bu" dedi.

-"Türkiye'nin gösterdiği gelişimin yakın takipçisiyiz"-

UNICEF Bölge Direktörü Marie-Pierre Poirier ise konusunda güçlü bir heyetle Bakanlığı ziyaret ettiklerini belirtti.

Çocuk konusundaki çalışmalardan ve başarılardan dolayı Bakan Şahin'i tebrik eden Poirier, çocukların aile içinde yetişme hakkının olduğunu söyledi.

Kurumda bakımının, çocuklar açısından fiziksel, sosyal ve gelişimsel zorluklar da yarattığını ifade eden Poirier, "UNICEF son zamanlarda Türkiye'nin gösterdiği çabaların ve gelişimin yakın takipçisi. Belli adımlar atıyorlar ve şu anda çok iyi yapılandırılmış koruyucu aile sistemini uygulamaya geçiriyorlar" diye konuştu.

"Çok az sayıda ülke, bu kadar kısa sürede, bu kadar göz kamaştırıcı bir başarıyı yakalayabilmektedir" ifadelerini kullanan Poirier, Bakanlığın veri toplama konusunda da çok başarılı olduğunu kaydetti.

Açıklamaların ardından toplantı basına kapalı devam etti.

Muhabir: Sarp Özer

Yayıncı: Eda Ay
Kaynak: AA