Sağlık Bakanlığı: Sağlık Hizmetlerinde Herhangi Bir Aksama Yaşanmadı

Sağlık Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında yer alan sağlık çalışanlarının iş bırakma eylemi yapması ile ilgili haberler üzerine açıklama yaptı.

Gün sonu itibari ile bakanlığa bağlı devlet hastanelerinde münferit birkaç vaka dışında, başvuran tüm hastalarımızın muayene ve tetkiklerinin eksiksiz yapıldığı belirtilerek, "Sağlık hizmetlerinde herhangi bir aksama yaşanmamıştır. Sağlık çalışanlarımızın; halkımızın sağlık hizmetlerine erişim hakkına gösterdikleri saygı örnek teşkil edecek niteliktedir." denildi.

"HEKİMLER GÖREVLERİ BAŞINDAYDI"

Sağlık Bakanlığı, bugün sağlık kuruluşlarında iş bırakma eylemi yapılacağı ve hasta muayene edilmeyeceği haberlerinin aksine hekimlerin görevlerinin başında olduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklama da, gün sonu itibari ile devlet hastanelerinde münferit bir kaç vaka dışında, başvuran tüm hastaların muayene ve tetkiklerinin eksiksiz yapıldığı belirtildi. Sağlık hizmetlerinde herhangi bir aksama yaşanmadığı vurgulanan açıklamada, "Sağlık çalışanlarımızın halkımızın sağlık hizmetlerine erişim hakkına gösterdikleri saygı örnek teşkil edecek nitelikte. Merhum Dr. Ersin Aslan’ın ölümü tüm sağlık camiasını derinden yaralamıştır. Sağlık camiasının ortak acısı olan bu elim olayı istismar etmeye çalışan çevrelere itibar etmeyerek, sağlık hizmeti için kendisine başvuran insanları geri çevirmeyen hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımıza duyarlılıkları için teşekkür ederiz." denildi.

"TBMM'DE ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULDU"

Bakanlığın sağlıkta yaşanan şiddet olaylarını sonlandırmak amacıyla çalışmalar yürüttüğü kaydedilen açıklamada, "Sağlık kurumlarında çalışan personelin rahat ve güvenli bir ortamda hizmet verebilmesini sağlamak amacıyla bir takım tedbirler almış ve almaya da devam etmekteyiz. Şiddete uğrayan sağlık çalışanına veya vefatı halinde kanuni mirasçılarına talep etmesi halinde Bakanlığımız avukatlarınca hukuki yardım verilmekte. İçişleri Bakanlığı ‘Sağlık Çalışanlarına Karşı İşlenen Suçların Soruşturulması’ konulu bir genelge yayınladı. Genelgede kamu görevi nedeniyle sağlık çalışanlarına karşı yaralama (TCK Madde 86-87), tehdit (TCK Madde 106) hakaret (TCK Madde 125) fiillerin işlenmesi halinde, mağdur kişinin şikâyeti aranmaksızın, kolluk kuvvetlerince doğrudan işlem yapılması ve savcılığa bilgi vererek, gerekli soruşturmanın başlatılması hususları ele alındı." izahı yapıldı. Sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarının araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla TBMM’de Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu kurulduğu vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "İlgili komisyona üniversiteler, sendikalar, meslek örgütleri şiddetin nedenleri ve önlenmesine yönelik çözüm önerilerini sunmuştur. Ayrıca Türk Ceza Kanunu'ndaki 'hakaret' 'tehdit' ve 'kasten yaralama' suçlarına öngörülen cezaların, bu duruma maruz kalan sağlık çalışanı ise cezaların artırılması hususunda yasa çalışması yürütülmektedir. Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar sonucu güvenlik ve yargılama süreçlerinde farkındalıklar oluşmuş, son dönemde, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara caydırıcı nitelikte cezalar verilmeye başlanmıştır. Fedakârca çalışarak görevini hakkı ile yerine getiren sağlık çalışanlarımıza yönelik şiddetin önlenmesi ve bu konuda toplumsal bilincin oluşmasındaki mücadelemiz halkımızın da desteğini alarak kararlılıkla sürecektir."