Kuruduğu İçin Kuşların Terk Ettiği Düden Gölü Yeniden Eski İhtişamına Kavuşuyor

Yaklaşık 5 yıl önce kontrolsüz sulama ve küresel ısınma nedeniyle kuruyan Konya'nın Kulu ilçesindeki Düden Gölü, alınan tedbirlerle yeniden eski ihtişamına kavuşmaya başladı.

5 yıl önce 860 hektarlık Düden Gölü’nün yüzde 70’i, uzantısı olan 200 hektarlık Küçük Göl’ünde tamamı kururken başta flamingolar olmak üzere, 186 kuş türü de gölü terk etmişti. Gölün yeniden hayatiyet kazanması için alınan tedbirler netice vermeye başladı.

Kuruduğu dönemde flamingolardan mahrum kalan göl, yeniden kuş sesleriyle ve görüntüleriyle kuş meraklılarının dikkatini çekmeye başladı.

Su kaynaklarının tarım arazilerinde bilinçsiz kullanımı ve bölgede açılan izinsiz su kuyuları nedeniyle kuruyan göl, Kulu Kaymakamlığı ve Kulu Belediyesi'nin yürüttüğü ıslah çalışmalarla eski günlerine geri dönmeye başladı.

Belediye gölü besleyen su kaynaklarından Değirmenözü Deresi'nde 3 yıl süren 3 bin metrelik bir ıslah çalışması yaparken, dere yoluyla göle akıtılan ve gölün doğal dengesini bozan atıklar için 2008 yılında yapılan arıtma tesisiyle gölün nefes almasını temin etti. Kulu Kaymakamlığı da bölgede avlanmayı yasaklarken izinsiz açılan su kuyularını mühürledi. Ayrıca Değirmenözü Deresi'nden tarım arazilerinin sulanmasına da izin verilmiyor. Kulu Kaymakamı Ayhan Işık, yer altı ve yer üstü sulak alanların korunması ve kaynakların bilinçsiz kullanımının önüne geçilmesi adına ilgili kurumlar vasıtasıyla çiftçileri bilinçlendirme faaliyetleri yürüttüklerini ifade etti.

Çiftçilerin bu konuda hassasiyetlerinin gelişmesine yönelik yaptıkları bu çalışmaların yanı sıra aksi davranışlar sergileyenler için bir takım yaptırımlar uyguladıklarını söyledi.

Işık, "Önceki yıllarda kuruduğu bilinen bu göllerimizin tarımsal sulamadaki kontrollü yaklaşımlar neticesinde kurumadığını gözlemledik. Düden Gölü'ne gelen kuş sayısı her geçen gün artmakta. Bu durumun neticesi olarak, gölü daha fazla kuşsever ziyaret etmeye başladı.

Flamingoların yoğun olarak geldiği bu göl ilçemizin tanıtımına da önemli bir katkı sağlıyor." diye konuştu.

Düden Gölü flamingolar başta olmak üzere; yaz ördeği, paspaş patka, dikkuyruk, kılıçgaga, büyük cılıbıt, Akdeniz martısı, gülen sumru, angıt ve flamingo gibi 186 kuş türüne ev sahipliği yapıyor .