Azeriler Münih'te, Nsu Davasının Görüleceği Mahkemeyi Protesto Etti

Almanya'da 8 Türk ve 1 Yunan'ın katledildiği ırkçı terör örgütü Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) davasının görüleceği Münih Eyalet Yüksek Mahkemesinin önünde Azerbaycanlılar eylem yaptı.

6 Mayıs'ta görülecek NSU davasında Türk basınına yer verilmemesini protesto etmek için Almanya'nın değişik şehirlerinden otobüsler ile Münih'e geldiklerini ve mahkemeyi protesto ettiklerini ifade eden Azerbaycan Koordinasyon Merkezi Müdürü Samira Patzer-İsmailova, “Her şeyden önce Türk kardeşlerimize destek verdiğimizi göstermek için buradayız. Bu niyet ile Almanya'daki Diaspora üyelerini topladık ve Münih'e getirdik. Almanya, Avrupa'ya örnek gösterilecek bir ülkedir. Ancak o Almanya NSU davası ve arkasında olanları bir türlü açıklayamamıştır. Üstüne bir de dava görülmeye başlamadan önce Türk basınına yer verilmesi, akreditenin ölçüsüz yapılması kafaları karıştırmıştır. Bu dengesizlikleri protesto etmek için buradayız. Her türlü ırkçılığın karşısında olduğumuzu duyurmak için buradayız" dedi

Ellerinde "Mahkeme objektif olsun", "Türk gazetecilere mahkemede yer verilsin" yazılı pankartlar taşıyan sayıları yaklaşık iki yüzü bulan göstericiler, protestolarını tamamlayarak sessiz bir şekilde dağıldı.

İNSAN HAKLARI KOMİSYONU HEYETİ, MÜNİH EYALET YÜKSEK MAHKEMESİ BAŞKANI İLE BİR ARAYA GELDİ

Öte yandan, davanın görüleceği Münih Eyalet Yüksek Mahkemesine gelen TBMM İnsan Hakları Komisyonu heyeti, Mahkeme Başkanı Karl Huber ile bir araya geldi. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Münih'te 6 Mayıs'ta görülecek NSU davasında, işin esasına girilerek maktullerin durumu, müdahillerin acısı ve adaletin konuşulmasını istediklerini söyledi.

Üstün, Huber ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, davadan herkesi rahatlatacak bir kararın çıkmasını umduklarını belirterek, "Mahkemenin geçmişine baktığınızda tarafsızlığı, bağımsızlığı, objektif karar verecek olduğunu görmekten son derece memnunuz" dedi

Huber ile görüşmede, Türkiye kamuoyunun bu davaya verdiği önemi anlatma fırsatı olduğunu ifade eden Üstün, başkan Huber'in alınan tedbirler konusunda kendilerine bilgiler verdiğini kaydetti.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üstün, verilecek adil kararların Almanya'da yaşayan Türk toplumun Alman toplumuna olan güvenini arttıracağını vurgulayarak, "Temennimiz de şudur; en acılı zamanda dahi Almanya'yı terk etmemiş, burayı ikinci vatan olarak seçmiş Türk toplumunu Almanya toplumunun bir parçası olarak kabul edilmesini ve burada barış ortamında, huzur ve güven içerisinde yaşamalarını arzu ediyoruz" dedi.

Kaynak: İHA