Siirt'te, Türkiye'de İlk Kez Evde Diyabet Eğitimi Başlatıldı

Türkiye’de ilk kez evde diyabet eğitim uygulaması Siirt Kamu Hastaneler birliği Genel Sekreterliği bünyesinde yapılan uygulama ile başlatıldı.

Siirt Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği’nde görevli Endokrin Uzmanı Özlem Turhan İyidir, diyabet hemşiresi Mehtap Sevinç, eğitimci Meltem Kaya, Siirt’te diyabet hastası Saadet Dirikoğlu (77) adlı hastaya evinde tedavi uygulaması başlattı. Türkiye’de ilk kez diyabet hastalarının evlerinde tedavi uygulamasının Siirt’te başlatıldığını belirten eğitim koordinatörü Meltem Kaya, "İlimizde 35 hastamız var. İlk kez yapılan bu uygulama ile hastalarımıza insülin iğne ve ilaç tedavi uygulaması yapıyoruz, aynı zamanda kendilerini bu konuda bilgilendirerek çeşitli eğitimler veriyoruz" dedi.

Ev ziyaretlerinin her Cuma günü yapılacağını ifade eden görevli hemşire Mehtap Sevinç ise, "Evde bakım hizmetlerinde daha önce insülün kullanmamış hastalara nasıl kullanılacağını öğretiyoruz, bu noktada eksikliğin olup olmadığını araştırıp hasta ve yakınlarını bilgilendiriyoruz" diye konuştu

Şeker hastalığının tüm dünyada giderek sıklıkla artan bir hastalık olduğunu söyleyen Endokrin Uzmanı Özlem Turhan İyidir, şeker hastalığının Türkiye’de yüzde 13,3 civarında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ise bu rakamın yüzde 17’lere kadar çıktığını söyledi.

İyidir, "Hastaların polikliniğe kadar gelip tedavi olmakta zorlandığı için biz onların evlerine ziyaretler gerçekleştirerek evde ilaçlarını kullanıp kullanmadığını tespit ediyoruz. Aynı zamanda hastaların insülinlerini düzenli yapıp yapmadığını da tespit ederek buna göre uygulama yapıyoruz" şeklinde konuştu

Kaynak: İHA