Akil Adamlar 'Akil İnsanlar' İsminden Yakındı

Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği’ni ziyaret eden Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyet Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, gazetecilere komisyona verilen ‘akil insanlar’ isminden yakındı.

Akil Adamlar 'Akil İnsanlar' İsminden Yakındı
Bedel ödeyenlerin özür beklediği yönündeki bir soruya ise heyet üyelerinden Bendevi Palandöken, “Bu iş öyle özürle hallolmayacak” cevabını verdi. Zonguldak’ta gezilerini sürdüren Akil Adamlar Komisyonu Karadeniz Heyeti, Karaelmas Gazeteciler Derneği’nde gazetecilerle bir araya geldi. Komisyonun ve heyetin amacı hakkında gazetecilere bilgi veren Yusuf Şevki Hakyemez, “Hükümet, Akil insan ismiyle bir komisyon oluşturdu. İsmi başka olsa daha iyi olurdu. Bizim amacımız, diyalog zeminini oluşturmak. Bunun için katkı sağlamaktır. Komisyon olarak, halkın içine girmeye, onları dinlemeye çalışıyoruz. Bize göre, süreç neden devam etmesi gerekiyor, onu anlatmak istiyoruz. Aynı zamanda halkın endişelerini dinliyoruz, gözlemlerimizi rapor haline getirip hükümete takdim edeceğiz” dedi.

Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkan Vekili Sinan Çetinbakış’ın “Biz gazetecilerin de akil insanları var. Onların soruları olacak” demesi üzerine Hakyemez, isimle ilgili yakınmasını şöyle sürdürdü: “Biz, bu ismi zaten çok uygun bulmuyoruz. Çünkü herkes akildir.” Dernek üyesi bir gazetecinin, sürecin üniter devlet yapısına zarar vereceği yönündeki endişesini dile getirmesi üzerine Hakyemez, “Üniter yapı içerisinde bu sorunun çözüleceğini görüyoruz. Hükümetin deklaresi de bu şekilde. Üniter devlet dışında yani federal devlet öneren hiçbir parti yok. İktidar partisi de, CHP’si, MHP’si de. BDP’si bile federal devlet ya da eyalet sistemi gibi bir model önermiyor. Çözüm sürecinde bölünmez bütünlük noktası bizim de en fazla hassas olduğumuz noktadır. Aynı zamanda, hükümetin en fazla hassas olduğu noktadır. Ama bunları kesinlikle konuşmak lazım. Bu endişe halk nezdinde sürece desteğini olumsuz yönde etkiliyor. Bunu anlatmamız gerekiyor”

ÖZÜRLE BU İŞ HALLOLMAYACAK

Barış süreci öncesinde bir savaş süreci yaşandığını ve bu süreçte her iki taraftan zarar görenlerin bedel ödeyenlerin özür beklediği hatırlatılması üzerine Hakyemez, “Biz icracı değiliz. Söylediğiniz endişelerin hepsine katılıyoruz. Bunları dillendireceğiz aynı zamanda. Biz de sizin gibi düşünüyoruz. Şehit ailelerinin başımızın üstünde yeri var. Bu süreç dolayısıyla bunları ikinci plana itemeyiz. Bedel ödeyenlerin hepsiyle ilgili söylediklerinize katılıyoruz. Bunlara raporlarımızda yer vereceğiz” dedi

Bu hatırlatmaya heyet üyelerinden Bendevi Palandöken ise, şöylekarşılık verdi: “Hiç böyle bir tereddüdün olmasın. Böyle bir şey olmayacak. Öyle özür ilen mözür ilen de bu iş hallolmayacak. Böyle bir düşünce Türkiye’de gerçekleşmez. Bu millet bedel ödedi”
Kaynak: İHA