15-22 Nisan Turizm Haftası Etkinlikleri

15-22 Nisan Turizm Haftası Etkinlikleri Vali Kızılcık’ın Katılımıyla Gerçekleştirildi.

15-22 Nisan Turizm Haftası Etkinlikleri
KTÜ Turizm Meslek Yüksekokulu’nda bu yıl 37"si gerçekleştirilen turizm etkinliklerine Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık’ın yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hüseyin Turan, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Turgay Aras, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, İl Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürgök ile çok sayıda davetli katıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Vali Kızılcık, turizmin medeniyet yarışının bir parçası haline geldiğini belirterek, “Turizm, ülke olarak Ulu Önder Atatürk’ün bizlere gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşmamızda çok önemli bir sektördür. Bu bakımdan turizm gezmek, eğlenmek, seyahat etmek ya da bir başka deyişle deniz, kum, güneş demek değildir. Bunun belirli bir dönem geçerliliği vardı ama modernleşmenin ve globalleşmenin bizlere sunduğu fırsatları göz önüne alırsak alternatif turizm alanlarının da geçerlilik kazandığını söylememiz mümkündür” dedi.

İNSANOĞLU FARKLILIKLARINI MUHAFAZA EDEN ÜLKELERİN PEŞİNDEN KOŞUYOR

Kimlikten ve zevkten uzak, insanın sadece tüketim duygusuna hitap eden bir kültürün oluştuğuna işaret eden Vali Kızılcık, “İnsan parmak izi gibi farklı bir değerdir. Her şeyin aynılaştığı günümüzde insanoğlu ister istemez farklılıkların peşinde koşmaktadır. Dahası insanoğlunun, farklılıklarını muhafaza eden ülkelerin peşinde koşmaya başladığını söyleyebiliriz. Biz bu manada Trabzon olarak 4 bin yıllık derin bir tarih ve kültür mirasına sahibiz. Sahip olduğumuz değerleri ortaya çıkarıp bunu insanlık ile paylaşırsak işte o zaman turizmi toplumsal ve bölgesel kalkınmaya dönüştürebiliriz. Trabzon olarak coğrafi konumumuz itibariyle büyük sanayiler kuramıyoruz diye hayıflanmak yerine güçlü yanlarımızı ortaya çıkarıp ve bunu insanlık ile de paylaşırsak öyle inanıyorum ki, iyi bir kalkınma hamlesi başlatmış oluruz. Biz zaten tüm dinamikleriyle bir kalkınma stratejisi ortaya koyduk. Bu alanda önemli adımlar atarak fark edilir gelişmelere ortaya çıkarmayı başardık” diye konuştu.

Şehrin tarihi mekanlarını ihya ederek turizme kazandırmayı hedeflediklerini belirten Kızılcık, “250 yıllık konakları restore ederek turizmin hizmetine sunuyoruz. Mesela Memiş Ağa ile restorasyonu yeni biten Yakup Ağa konaklarını birleştirip bunların birer butik otel olarak kültür turizmine sunacağız. Buradaki asıl amacımız, buraya gelen yerli ve yabancı turistlerin bu gibi tarihi mekanları görmesini sağlayarak yerel bir kuzine havasını sunabilmektir. Alternatif turizm alanları oluşturduğumuzda ülke olarak uluslar arası alanda adımızdan söz ettirmemiz daha kolay olacaktır” dedi.

Trabzon’un bir kültür turizm şehri olduğunun altını çizen Vali Kızılcık, kısa sürede kurulacak olan Kent Müzesi, Resim ve Heykel Müzesi, Ortahisar Kentsel Yenileme Projesi’nin bitirilmesi halinde bunun daha bir anlam kazanacağını ifade etti.

Yapılacak olan tüm çalışmalarla Trabzon’un 4 bin yıllık tarihi bir kent olduğu gerçeğinin pekişeceğini belirten Kızılcık, böylece Trabzon’un daha da zenginleşeceğini kaydetti.

TANITIM İÇİN İKİ ÖNEMLİ FIRSAT

Kaliteli hizmet sunumunun önemine de değinen Vali, Trabzon’a gelecek olan yerli ve yabancı turistlere güler yüz gösterildiğinde bunun Trabzon ekonomisine olumlu yönde yansıyacağını söyledi.

Kızılcık, “İlimizin uluslar arası alanda tanıtımı için önümüzde iki tane fırsat var. Birisi 21 Haziran-13 Temmuz tarihlerinde Trabzon’umuzda yapılacak olan U20 Dünya Kupası ve NATO gücüne bağlı Alman askerlerin Trabzon üzerinden çekilmesidir. Yani bu iki durumda biz ilimize gelen misafirlerimize güzel bir ev sahipliği yaparsak onlar gittikleri yerlerde bunu mutlaka anlatacaklardır. Onlar bizim gönüllü tanıtım elçilerimiz olacaktır. Bu da bize olumlu yönde yansıyacaktır” diye ifadede bulundu.

Trabzon’a gelen turist sayısının her geçen yıla oranla arttığına işaret eden Kızılcık, Trabzon’a gelen 21 adet kruvazör gemi sayısının bu yılın ilk üç ayı itibariyle 25’e çıktığını ve bunun önümüzdeki günlerde daha da artacağını söyledi.

TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürgök de, ülkemize gelen turist sayınının 32 milyonu aştığına işaret ederek, Karadeniz Bölgesinin büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Gürgök “Trabzon’da Sümela Manastırı, Ayasofya Müzesi gibi tarihi mekanlarımızın turizme katkısı çoktur. Ancak farklı mekanları da restore ederek turizmin hizmetine sunmalıyız” dedi.

TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, turizmin gelişmesinin şehrin ekonomisiyle yakından ilişkili olduğunu söyleyerek, yapılan çalışmalarla Trabzon’un yılın 12 ayında turizmden gelir elde edilebileceğini ifade etti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız da, Trabzon’un özellikle turizm açısından geleceğinin çok parlak olduğuna vurgu yaparak, Trabzon turizminin geliştirilmesi için dünya çapında organize edilen turizm fuarlarına iştirak ettiklerini ve Trabzon’un zenginliklerini buralarda anlattıklarını ifade etti.

Belediye Başkan Vekili Hüseyin Turan’da büyük sanayi tesislerinin aksine Trabzon’un turizmle kalkınabileceğini belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürgök, Trabzon kültür, turizmine verdiği desteklerden dolayı Vali Kızılcık’a plaket takdim etti.

Program daha sonra verilen bir kokteyl ile devam etti .
Kaynak: İHA