Tehlike Altındaki Diller, Uluslararası Sempozyumda Mercek Altına Alınacak

Ardahan Üniversitesi öncülüğünde 7 üniversite ile 2009 yılında kurulan Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) tüm dünyayı yakından ilgilendiren kritik konuları mercek altına alıyor.

KÜNİB-Harvard Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Merkezi işbirliğiyle, 2014 yılında Ardahan’da ‘Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Sempozyumu' düzenleyecek. Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) kuruluşunun ardından geçen 3 yıllık sürede üye sayısını 42’ye çıkardı. KÜNİB önümüzdeki yıl sadece Kafkasya Bölgesi ve çevresini değil, tüm dünyayı yakından ilgilendiren önemli bir konu üzerine çalışma yapacak. Birlik, şu an dünyada konuşulmakta olan ve 40-50 yıl içerisinde yok olma tehlikesi yaşayan 1000 dil için hummalı bir çalışma yapıyor. Birlik, Kafkasya ve Orta Asya coğrafyasındaki dilleri de yakından ilgilendiren 1. Tehdit Altındaki Diller Sempozyumu’nu 2014 yılında gerçekleştirmeyi planlıyor. KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, konu ile ilgili Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Harvard ve Rice Üniversiteleri ile görüştü. Rektör Korkmaz, bu doğrultudaki 5 yıllık bilimsel eylem planını oluşturmak amacıyla konuyu, Harvard Üniversitesi’nde düzenlenen toplantıda gündeme getirdi. Harvard Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Nur Yalman ve Prof. Dr. Cemal Kafadar ile bir araya gelen Rektör Korkmaz ve ARÜ heyeti, Ardahan’da yapılması öngörülen “1. Tehdit Altındaki Diller Sempozyumu” ile ilgili olarak bilimsel görüş alışverişinde bulundu. Yapılan görüşmeler sonucunda, Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın söz konusu projeyi Harvard Üniversitesi ile birlikte yapma önerisi kabul edildi. Toplantının ardından konuşan KÜNİB Başkanı Rektör Korkmaz, 1. Tehdit Altındaki Diller Sempozyumu’nun, Harvard Üniversitesi’nin Orta Doğu Araştırmaları Merkezi ile ortaklaşa düzenlenmesine ve bütün dünyadan, bu konuda söz sahibi yaklaşık 60 önemli bilim insanının davet edilmesine karar verildiğini açıkladı.

Korkmaz, yapılacak olan sempozyumda hangi konuların, hangi kapsamda ve öncelikte ele alınacağının belirleneceğinin de altını çizerek, bu doğrultuda yürütülecek olan araştırmaların uluslararası saygın bir yayınevi tarafından kitaplaştırılacağını da bildirdi.

"PROJE, İNSANLIK VE KÜLTÜR TARİHİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR STRATEJİK TAVIR"Toplantı sonrası konuşan isimlerden biri olan Prof. Dr. Nur Yalman ise bu projeyi Türkiye’nin vizyonunu göstermesi bakımından, çok doğru bir yönde atılmış, insanlık ve kültür tarihi için çok önemli bir stratejik tavır olarak değerlendirdi. Her türlü bilimsel desteği vermekten ve bu doğrultuda çalışmaktan büyük bir sevinç duyacağını ifade etti.

. Tarih dalında 2010 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü almış olan Prof. Dr. Cemal Kafadar da "İnsanlığın kaybolma tehlikesi altında bulunan dilsel ve tarihsel mirasına sahip çıkıyor olmanın Türkiye adına da çok büyük bir onur ve bilimsel bir sorumluluk göstergesi olduğunu." diye konuştu .